От х:

Днес в x:

Ученици слушаха лекция за вредите от дрогата

    Лекция за вредите от дрогата изслушаха ученици от Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в зала "Хасково" днес. Темата беше „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления извършвани от наркозависими лица“.

    Лекцията води д-р Иван Добринов от Държавната психиатрична болница в Раднево. Специалистът обясни пред учениците от 8 до 11 клас, че новите синтетични наркотици много често водят до грубо, дезорганизирано, опасно и престъпно поведение. Той поясни, че неслучайно при много от инцидентите - побои и катастрофи се установява, че има употреба на наркотици, най-често от групата на стимулантите или така наречените дизайнерски дроги, които са много актуални.

    Д-р Добринов разясни и опасностите от употребата на този тип дрога, към която посягат и деца. Той допълни, че е пълно отделението, в което работи като предимно са млади хора, които са с много тежки психиатрични усложнения. "Приличат на болни от шизофрения - чуват гласове, смятат, че ги следят, тичат голи по улиците, скачат в езерото, хвърлят се върху преминаващи коли. Хващат ги и ги водят при нас", разказа психиатърът. Той поясни, че понякога тези хора получават панически атаки. "Познавам 15-16-годишни ученици, които имат много тежки панически разтройства или много тежки сърдечно-съдови нарушения - вдигат кръвно, прескача им сърцето, което е в резултат на употреба на някакви синтетични наркотици", заяви още д-р Добринов. Той подчерта, че програмата има за цел за се предотвратят подобни последствия.

    В лекцията участваха още зам.-председателят на Районния съд Даниела Николова и Юлия Динкова от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. По-късно учениците изгледаха и филм за дрогата.

    Днешната лекция беше част от образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ - съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. В проекта, изпълняван за пета поредна година, участват Районния съд в Хасково, Районна прокуратура, Окръжния съд, Окръжна прокуратура. Преди започване на първата лекция беше изнесен брифинг, в който участваха кметът на Хасково Добри Беливанов, координаторът на програмата Стратимир Димитров, който е и съдия в Окръжния съд, председателят на Районния съд в Хасково Пламен Георгиев, зам.-председателят на Окръжния съд Милена Петева и директорката на ПГТ „Александър Паскалев“ Пенка Георгиева.

    В програмата са предвидени общо 8 лекции на различни теми, на 16 април 2019 година предстои Ден на отворените врати, предвиден е симулативен процес, а на финала най-активните ученици ще бъдат отличени.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Р.
      Р.О.
      5 0
      09:45, 14 фев 2019
      77% от младежите там са пробвали или пушат марихуана, те могат да Ви кажат повече :)
    • 2
      Па
      партизанин
      2 -1
      10:58, 14 фев 2019
      Откакто се помня а съм на 80 г през това време непрекъснато се говореше против тютюнопушенето файда обаче йок Напротив все повече и повече се пуши Така е и с дрогата ------приказки лекции филмчета срещи всичко е мижи да те лъжа керванът си върви кучетата ще си лаят

    Още новини

    Последни новини