От х:

Днес в x:

ДБГ: Подготвя се разчистване на медийния пазар

Правителството готви разчистване на медийния пазар от "неудобните", алармираха от партия Движение "България на гражданите" (ДБГ).

От ДБГ призовават за спешна отмяна на текста, който опрелят като: "мракобесен". Това може да стане с дерогация за медиите от правилата на Регламента за защита на личните данни, която част от европейските държави са предвидили, а други предстои да предвидят.

Според тях приетите по-рано през деня промени в Закона за защита на личните данни са инструмент за разчистване на медийния пазар в България.

"С дадените й от депутатите правомощия, Комисията за защита на личните данни става първи в страната медиен цензур, който ще спира материали и ще налага глоби на медии по собствена преценка, се казва в позицията. Свалянето на неудобни лица и предавания от ефир няма да спре, а ще започне наново", категорични са десните.

С промените в закона Комисията за защита на личните данни може да глобява медии до 20 милиона евро, ако прецени, че те са нарушили правото на защита на личните данни по 10 критерия.

Критериите са неясно формулирани и дават безгранична свобода на Комисията да преценява кого да удари и кого не, пишат десните.

Те се питат как Комисията ще реши дали определени данни са от значение за изясняване на въпрос от обществен интерес или не.

"Съдът, а не контролирана от правителството комисия, е този, който трябва да решава дали един материал е обида, клевета или нарушаване на човешко право и това е основен принцип на правовата държава", се казва в позицията им.

Неясните критерии и непосилните глоби в закона, показват ясното желание на управляващите да си имат бухалка за разчистване на критичните към властта медии и поставяне под пълен контрол на останалите, обобщават целта на промените от ДБГ.

Да се дава медиен образ на проблемите е ценност за всяко общество, а не проблем. Според партията е необходимо за журналистите да има специална защита, а не двоен държавен контрол.

Нежеланието на ГЕРБ да има свободни медии в България, ни е докарало до 111 място в класацията на Репортери без граници и с подобни закони пропадането ще продължи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини