От х:

Днес в x:

Фирма осъди общината за над 74 бона за неразплатено енергийно обследване

Софийската фирма „Архконт“ ЕООД осъди общината за над 74 хиляди лева за неразплатени дейности по енергийното обследване на блокове в Хасково. Решението е на Окръжния съд.

Фирмата е сключила договор с общината в края на 2015 година за енергийно обследване, изготвяне на технически паспорт, както и сертифициране на сградите. Обследвани били два блока на ул. „Стара планина“, на ул. „Гургулят“ и бл. 1 в Бадема, за което не било платено. Отделно специалистите на софийското дружества са обследвали и общо 37 сгради за енергийна ефективност. За всички обекти общината е издала възлагателни писма, а протоколите и документацията на фирмата са били приети от администрацията без възражения.

Ябълката на раздора се оказали 37-те сгради, за които нямало проектна документация и не било ясно каква е разгънатата им застроена площ (РЗП). Това било установено едва при обследването на сградите. Заплащането обаче било договорено различно, като за обекти без ясна РЗП е по-високо. Затова за втората група сгради били платени само квадратните метри, посочени във възлагателните писма. Вещото лице по делото обаче установява голяма разлика между тях и реалната площ на обектите. Разликата в заплащането е 34 918 лв. По първата група сгради пък неразлатените сумиса 39 613 лв. Или общо над 74 000 лв.

Пред съда от общината обясняват, че след кореспондениця с МРРБ и банката за развитие, която отпуска парите за санирането, било уточнено, че не следва да се подписват анекси към договорите. Според юристите на администрацията общината не носи вина за неразплатените дейности, тъй като МРРБ спряло изпълнението на дейностите с някои от сдруженията на собствениците, тъй като били заявени през 2016 година.

В своите мотиви съдът пише, че страна по договора със софийската фирма е общината, а нейните договорни отношения с други субекти, като банката за развитие, МРРБ, както и със сдруженията на собствениците, нямат отношение към спора.

Затова общината е осъдена да плати на дружеството дължимите суми, както и 6 697 разноски по делото, в които се включват 3 500 лв. адвокатски хонорар, 200 лв. депозит за вещо лице и 2 997 лв. съдебни такси.

Решението на Хасковския окръжен съд може да се обжалва пред Апелативния в Пловдив.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    15 -2
    13:49, 15 яну 2019
    Хайдееееееее заради некадърниците в общината пак ще плащат бай Иван артика хасан Бай Нурана и вероятно цигщанина ****** Бурхан

Още новини

Последни новини