От х:

Днес в x:

Гигантски скок за човечеството? Семена покълнаха на Луната

Малки зелени филизи растат на лунната повърхонст, след като памукови семена покълнали на борда на руската лунна сонда.

Кълновете се появили от решетъчна структура във вътрешността на контейнер, след като апаратът Chang’e 4 се приземи на лунната повърхност по-рано този месец, според серия снимки, разпространени от Института за напреднали технологии в университета Чунцин.

“За пръв път човечеството извършва биологични експерименти на лунната повърхност”, казват китайците.

Преди това растения са отглеждане на борда на Международната космическа станция, но за пръв път семена покълват на Луната. Възможността за отглеждане на растения в космоса, се смята за жизненоважна за дългосрочните мисии и за установяването на човешки бази на други места в Слънчевата система, като Марс.

Отглеждането на храна в космоса - в идеалния случай с вода, извлечена на място, означава, че астронавтите ще могат да оцелеят значително по-дълго, без да се налага снабдяване от Земята с провизии.

Сондата Chang’e 4 , кръстена на китайска лунна богиня – бе първата приземила се на отдалечената страна на Луната на 3 януари, и се смята за огромна крачка напред в китайските амбиции да се превърнат в космическа суперсила.

Учени от Университета в Чунцин, които проектирали експеримента с “мини лунна биосфера” , изпратили 18-сантиметрови контейнери с въздух, вода и почва.

Вътре в тях има семена от памук, картофи и Арабидопсис талиана – цъфтящо растение, както и яйца на плодови мушици и дрожди.

Снимките, изпратени от сондата показват израснало памуково растение, но засега нито едно от другите растения не е поникнало.

Chang’e 4 е оборудван с инструменти, разработени от учени от Швеция, Германия и Китай, които трябва да изследват лунната повърхност, космическата радиация, и взаимодействието между слънчевия вятър и лунната повърхност.

Апаратът освободи роувъра Yutu 2, който трябва проведе експерименти в кратера Von Kármán.

Агенцията обяви, че са планирани още 4 лунни мисии, като потвърди изпращането на Chang’e 5 до края на годината. Това ще бъде първата сонда, която трябва да върне проби от луната на Земята от 70-те години насам.

Мисията Chang’e 6 също трябва да върне проби от южния полюс на Луната, тя ще бъде последвана от други сонди, чиято цел ще е да проведат задълбочено изследване на района. Всички тези мисии ще положат основите за изграждане на изследователска лунна база, като е възможно за направата на съоръженията да се изплозва 3D принтираща технология.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини