От х:

Днес в x:

Германия поема отговорност за нацистките престъпления, обяви Меркел в Атина

Германия поема отговорност за нацистките престъпления в Гърция. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на посещение в балканската държава, цитирана от АФП.

Меркел проведе среща с гръцкия президент и положи венец пред Паметника на Незнайния войн до парламента на Гърция.

По време на разговорите с президента Прокопис Павлопулос, Меркел отбеляза, че е "сърдечен въпрос да се подкрепя Гърция в полза и за двете страни". Коментирайки окупацията на Гърция от нацистка Германия, Италия и България в периода 1941-1944 г., канцлерът заяви, че Германия напълно поема отговорност за историята си и извършените престъпления в Гърция от нацисткия режим.

Тя обаче избегна коментар за евентуални репарации.

Канцлерът добави, че Германия "съзнава историческата отговорност" за "страданието", причинено от нацистите в Гърция.

Гръцкият президент описа репарациите от Втората световна война като въпрос, който все още юридически остава "неразрешен".

Вчера Меркел започна двудневна визита в Гърция. Това е първото й посещение в Гърция от 2014 година насам. След пристигането на ѝ в Атина възникнаха големи сблъсъци между полицията и протестиращи. 

Канцлерът приветства решителните действия на гръцкия премиер Алексис Ципрас за новото име на Република Македония. По думите ѝ това позволява на Република Северна Македония да стане член на НАТО и на Европейския съюз.

Програмата на Меркел също включва посещение в германско училище в Атина и среща с опозицията в официалната резиденция на германското посолство.

В края на миналата година Атина поиска €288 млрд. репарации от Германия за нацистката окупация. Берлин открито отхвърля претенциите за изплащане на репарации.

Според доклад компенсацията за унищоженията в Гърция през периода 1941-1944 г. трябва да е в размер на 288 милиарда евро. Изчислено е, че Берлин трябва да изплати и допълнителни 11 милиарда евро, тъй като през 1943 г. нацистите са взели заем от 476 милиона марки от Централната банка на Гърция. Според историците заемат, който е взет без лихва, е бил използван за финансиране на кампанията на нацисткия режим в Африка и е изиграл основна роля за обедняването на гърците.

При разследването са разгледани повече от 400 000 страници архиви от американските и руските национални архиви за зверствата. Съюзническите сили са били методични при събирането на информация за кланета, унищожения на жилища и данни за загиналите.

Десетки хиляди гърци са убити по време на окупацията. Най-малко 300 000 умират от глад. Еврейската общност е почти изцяло ликвидирана.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини