От х:

Днес в x:

Кристофър Уайли: Страните от бившия комунистически блок са основна цел на руската пропаганда в социалните мрежи

Кристофър Уайли, по сигнал на който се разкри скандалът "Кембридж Аналитика", говори на събитието How to Web в Букурещ в понеделник, като заяви, че Румъния и целият бивш комунистически блок в Източна Европа са основни цели за руска онлайн пропаганда, която цели да повлияе на предстоящите избори за Европейски парламент, според Ziarul Financiar.

"Руснаците вярват, че всички страни от бившия комунистически блок все още са техни. Те искат власт, [след разпадането на блока], така че те упражняват власт чрез пропаганда. Румъния е гореща зона за руската пропаганда, защото основната цел в момента са европейските избори ", каза Уили пред ZF по време на събитието. 

Канадeцът Кристофър Уайли е работил като анализатор за Cambridge Analytica и разкри практиките на компанията за събиране на личните данни на милиони потребители на Facebook и използването им за влияние върху резултата от президентските избори през 2016 г. в Съединените щати.

Попитан от ZF как пропагандата може да бъде предвидена и предотвратена преди изборите, той казва: "Компаниите, които притежават приложенията, знаят това и те могат да го видят. Те могат да видят, когато голям брой акаунти публикуват по определен въпрос в един ден и по съвсем различен въпрос на следващия ден, което означава, че тези акаунти се използват единствено за пропаганда ". 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини