От х:

Днес в x:

Изследователи предлагат прост индикатор за наближаваща смърт

За бърза проверка на здравословното състояние лекарите обикновено мерят кръвно или пулс. Изследователи твърдят, че би било полезно да се добави още един индикатор - колко бързо ходите, пише Medicalxpress

"Един наистина силен показател на смъртността е скоростта на ходене", казва Кристина М. Дили-Конрайт, асистент професор в Университета за биокинезиология и физическа терапия на USC.

Изследванията показват, че колкото по-бързо е темпото ви, толкова по-добри са резултатите за вашето здраве. Кардиохирурзи предложиха използването му като начин за идентифициране на пациенти, които може да имат трудности при възстановяване след операция, според JAMA (Journal of the American Medical Association). Съществуват и доказателства, че темпото на вървене може на насочи лекарите към здравни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания и когнитивни увреждания. Но лекарите все още не го използват като маркер, за разлика от изследователите. Дили-Конрайт изследва как упражненията могат да повлияят на оцелелите от рак на гърдата и скоростта на походката е нещо, което нейният екип следи.

"Идеята е, колкото по-болен е някой, независимо дали става въпрос за лечение на рак или друго заболяване, той губи сила и губи способността си да се движи", казва тя. "Представете си, някой изобщо да не се е занимавал с упражнения. Той ще бъде повлиян повече от химиотерапията, която го приковава на легло."

В случая с нейните изследвания забавянето на скоростта на ходенето "не е малко - става въпрос да не можем да ходим да тоалетната, да не можем да се вдигнем от леглото", каза тя, когато става дума за раково болни.

Колко бързо ходиш и биологичната възраст
Лекарите биха могли да използват скоростта на ходене, за да определят биологичната възраст (човек може да е по-млад или по-възрастен от хронологичната му възраст).

Няма доказателстван в това проучване, че повишаването на скоростта на ходене влияе върху вашето здраве. Но е важно да обърнете внимание на това доколко сте физически активни. Ако вашата походка се забавя, особено ако това е забележимо, може да имате сериозен здравословен проблем.

"Нещо толкова просто, като пешеходна програма, може да допринесе за поддържането на цялостно здраве", казва Дили-Конрайд, като подчертава значението на ходенето.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини