От х:

Днес в x:

Вход от блок в Орфей скочи на ВиК, искат отделен общ водомер

    Обитателите на 22-ри блок в хасковския квартал Орфей излязоха на протест срещу ВиК. От вход „Б“ недоволстват заради поставянето на общ водомер, който ще засича потреблението на водата заедно с консумацията на живеещите в съседния „А“ вход.

    Такъв водомер има от десетилетия, намира се в самостоятелно помещение под „Б“ вход. Досега обаче реално не са правени засичания дали потреблението на отделните абонати съвпада с данните от общия водомер. С цел предотвратяване на загуби от ВиК-Хасково започнали подмяна на общите водомери. Вече били подменени уредите на съседните 4 входа, също свързани два по два. Тази сутрин служители от водното дружество опитаха да сменят и третият водомер в жилищната сграда, но обитателите от „Б“ вход отказаха да осигурят достъп на работниците до помещението, в което се намира съществуващият общ водомер. Те настояват да им се постави отделен водомер само за техния вход, а за съседния да се постави друг измервателен уред.

    „В нашия вход има 16 апартамента, в другия са 24. Искаме да ни се постави отделен общ водомер, така контролът помежду ни ще е по-лесен, защото сме по-малко апартаменти“, обясни Янчо Якимов. На същото мнение беше и съседът му Нико Казаков. Според него проблемът може да се реши много лесно като се пусне едно отклонение към съседния вход.

    На място край блока беше и началникът на района Хасково във ВиК инж. Лозко Лозев, който обясни, че според нормативната уредба на всеки два входа на многофамилните жилищни сгради се поставя един общ водомер. Той допълни, че вече монтирали два уреда за съседните 4 входа и там нямало проблеми. Само от „Б“ вход се противопоставят, въпреки че са уведомени още преди 2 месеца, обясни инж. Лозев. По думите му двата входа могат да бъдат разделени единствено за сметка на живеещите в апартаментите, но процедурата за това ще е доста тромава, защото ще се изисква писмено съгласие от всички живеещи в „А“ вход, изготвяне на проект и съгласуване. Обитателите от „Б“ вход обаче настояват разделението да стане за сметка на ВиК. От дружеството пък категорично заявиха, че това няма да се случи. Заради това от ВиК са изпратили до община Хасково искане за извеждане на водомера пред блока. Отговорът се очаквал утре. Така разкопаването пред блока беше отсрочено.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Сл
      Случаен читател
      8 -12
      11:06, 6 ное 2018
      Хора без работа... Виж коментара
    • 2
      Go
      gost
      16 -5
      15:01, 6 ное 2018
      А общ за блока няма ли да има? А общ за улицата?? А отделен общ няма ли? Нали всичко влиза в цената на водата, слагайте каквото можете- хасковлии са богати хора, ще го платят.
    • 3
      Ба
      Бат Коце
      36 -1
      15:22, 6 ное 2018
      ВИК да престанат да тероризират добросъвестните си платци по блоковете , а да идат да си оправят водата във Република, защото покрай урана се разбра, че Република ползва толкова вода колкото целия град и при това почти без да плаща нищо и всичко това се пише като загуби, които се калкулират в цената на водата. Защо не отидат да си оправят загубите в Република, а се захванали с водомерите на хората дето всеки месец си плащат водата, и освен това плащат и водата на онези от Република?
    • 4
      Ба
      бай Пешо
      30 -1
      15:45, 6 ное 2018
      Пак имитация на дейност. По улиците тече непрекъснато те слагат общи водомери по блоковете. И колко ще е разликата 1 или 2 кубика.Ние по блоковете не поливаме зеленчуци и не оставяме чешмите да текат денонощно. Идете в кв. "Република", идете по вилните зони. Правите се че работите. Ей по-умряло ръководство от сегашното не е имало. Глупост след глупост.
      • Ха
        Хасковлия
        12 -1
        17:14, 6 ное 2018
        До бл. 36 в Орфей тече и зеленясва от няколко месеца. Но кой ли във В и К чете имейлите от гражданите?! Г-жо Кутелова, подайте сигнал! Дано тогава да чуят.
    • 5
      Iv
      Ivanchoo
      19 -3
      15:55, 6 ное 2018
      А кога ще спрат течащите ***** от 42 блок в орфей минаващи транзитно пред 27 блок и ВиК
      Да не се правят че не виждат
    • 6
      78
      7878788888..............
      13 -3
      16:23, 6 ное 2018
      ВиК направиха хората разногледи. В къщите трябвало да има отделен водомер за всеки апартамент, а в блоковете общ за входа! Как ще засечете с тези общи водомери кражбите на вода. За всеки апартамент може да има индивидуален електромер, а за водата - не може! Хайде спецовете от ВиК да се понапънат и да си създадат системата. Или, трябва да се прави икономия от инкасатори. Да отговорят на простичкия въпрос: защо не поставят и в апартаментите индивидуални водомери?
    Последни новини