От х:

Днес в x:

България се отказа от участие в „Евровизия“

Окончателно България няма да участва в следващото издание на Евровизия, което ще се проведе през месец май 2019 година в Тел Авив. Това стана ясно, след като БНТ публикува официално съобщение на сайта си. В него се разкрива, че решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприема за оптимизиране на публичните разходи.

През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори - продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането. Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори взема своето независимо решение за участие в конкурса за всяко отделно издание. 

Израел получи право за провеждане на конкурса след победата на певицата Нета Барзилай в "Евровизия 2018" в Лисабон.

Българската песен, изпълнена от група "Екуинокс" (Equinox), зае 14-то място.

След събитието израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща песенният конкурс да бъде проведен в Ерусалим. По-късно вследствие на възраженията на редица страни участнички в конкурса бе взето решение за провеждането му в Тел Авив.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Генчо
    2 0
    14:52, 15 окт 2018
    Откога Израел в Европа??? Той е в Азия!!! Евреите с пари се вмъкнаха и в европейския спорт!! Оспорват географията, а?
Последни новини