От х:

Днес в x:

Седмокласниците кандидатстват онлайн в системата на МОН от днес

Министерството на образованието отворя днес, 20 юни, електронната система - priem.mon.bg за онлайн прием на заявленията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии.

Седмокласниците кандидатстват с точки от матурите, балообразуващите им предмети от дипломата също се приравняват в точки.

На задължителното препитването по български език и литература  в  областта се явиха 1778 седмокласници, а по математика изпит положиха 1773-ма ученици. Те имат възможност да се състезават за обявените 2 хиляди места в 85 профилирани и професионални паралелки на гимназиите в региона.

Документите ще могат да бъдат депозирани и на хартиен носител в училищата-гнезда, определени от регионалните управления на образованието РУО. В Хасковска област такива има във всички общински центрове.

Важна подробност обаче е, че тези които изберат електронно заявление, няма да могат да подават и такова на хартиен носител. Това важи и за обратния вариант на кандидатстване. През миналата година 33% от седмокласниците използваха портала на министерството на образованието и науката.

Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код, записани в служебната бележка за явяване на националните външни оценявания, с които ставаше и проверката на резултатите от изпитите. След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматично. Родителите трябва да попълнят предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според предпочитанията. Всяка паралелка е отделно желание.

Кандидатстването може да е за училища в повече от една област в страната с отделни заявления. Корекции на вече подадени документи не могат обаче да се случат, освен в изключителни случаи, като те могат да се правят само в РУО.

Ако ученикът иска да учи в професионална гимназия, задължително трябва да приложи сканирано копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар. Оригиналът се представя при записването.

Онези, които предпочитат да подават документи на хартия, могат да ги изтеглят от сайтовете на РУО и да ги попълнят предварително.

Списъците с паралелките ще са изложени в училищата-гнезда.

Документи за кандидатстване в гимназиите в страната ще се приемат до 26 юни включително. Първото класиране ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за участие във второ класиране ще е в дните между 4 и 6 юли.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини