От х:

Днес в x:

Изкуственият интелект на Google предсказва смъртта. И не само

Новата невронна мрежа Medical Brain на Google, разработена на базата на алгоритми за дълбокo обучение може да определя приблизитено кога ще настъпи смъртта по медицинските данни на пациента, съобщава Bloomberg.

Medical Brain бил тестван на стотици хиляди болни, включително жена в терминален стадий на рак на гърдата, белия дроб на която вече се пълнел с течност. Компютрите анализирали данните от скенера и определили, че има 9,3-процентна вероятност смъртта на пациентката да настъпи, докато е в болницата. Но невронната мрежа, която отчела 175 639 параметри, повишила вероятността за летален край на 19,9 процента. Жената починала след 10 дни.

Невронната мрежа прогнозира не само смъртта, а и други възможности за развитието на заболяването, както и продължителността на престоя в болница и вероятността за повторна хоспитализация. Алгоритъмът борави със записите в PDF файлове и старите медицински картони. Той спестява на медицинския персонал до 80 процента от времето, което обикновено се губи в рутинна работа за подготовка на данните, казват авторите на изследването, публикувано в Nature.

Едва ли някой е по-подготвен да анализира организма ви, както и процесите в болницата от Google. Компанията и нейната Verily - братовчед на Alphabet, разработват устройства за проследяване на все повече биологични сигнали. Дори и потребителите да не ползват носими устройства, които следят състоянието им, Google разполага с много други източници на данни. Той познава времето и трафика. Смартфоните с Android проследяват неща като как и колко вървят хората, ценна информация за измерване на състоянието на когнитивните умения и менталното здраве и някои други заболявания. Всичко това може да бъде анализирано от медицинския алгоритъм.

Медицинските данни са само част от плановете на Google за изкуствения интелект в здравеопазването. Неговият Medical Brain развива AI за радиология, офталмология и кардиология. Захващат се и с дерматологията. Персоналът създаде приложение за забелязване на злокачествени кожни лезии, а продуктов мениджър обикалял офиса с 15 фалшиви татуировки по ръцете си, за да го тества.

Според представители на компанията, следващата крачка на Google ще е лицензирането на прогнозиращата система за клиниките.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини