От х:

Днес в x:

Искат вода за Хасково от яз. „Боровица“, Емил Георгиев спира да плаща на ВиК

Водозахранването за Хасково да става от кърджалийския язовир „Боровица“. Това е една от възможностите за алтернативен водоизточник, освен яз. „Тракиец“ за решаване на проблема с питейната вода, смятат три министерства – на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и на здравеопазването. Становището е изразено в писмо до Федерацията на потребителите и беше цитирано днес в Хасково от изпълнителния секретар на организацията Емил Георгиев. То е получено в отговор на въпросите, свързани с претенцията на Федерацията и Инициативния комитет за подобряване качествтото на водата в Хасково, които те изразиха в писмо към компетентните министерства. Изпратено е и до министър-председателя Бойко Борисов. Писмото беше придружено от подписка, в която 2800 хасковлии заявиха, че искат водозахранването да става от яз. „Тракиец“, след завършването на пречиствателната станция за питейна вода там, посочи Емил Георгиев.

Според писмото от министерствата изключително неприемлив е за Хасково вариантът, който действа в момента с подаване на вода от кладенци. Посочва се изрично и лошото качество на водата, която вече година е забранена за пиене и готвене. Експертгното мнение, изразено в него е, че най-добрият вариант е водоподаване от повърхностни води.

Идеята за вода от яз „Боровица“ е още от 70-те години на миналия век. Проучванията са правени паралелно с тези на яз. „Тракиец“ и на пловдивския язовир „Антон Иванов“. Пловдивчани обаче скочили да пазят водата си и проектът в техния район отпаднал. За яз. „Боровица“ обаче проучването е доведено докрай, дори има и завършен на 80 % работен проект, уточни хидроинженерът Радан Чолаков.

Според Федерацията и Инициативния комитет обаче, тъй като дължината на водната магистрала от кърджалийския водоем до Хасково е 35 км., язовир „Тракиец“ остава най-приемливата възможност. От министерствата са уверили, че започват да търсят варианти за финансиране на инвестиционното проучване, като ще се търси начин и за европейско финансиране.

А заради лошото качество на водата Емил Георгиев обяви, че от следващата си фактура спира да плаща, докато не се стигне до намаляване на цената според предлаганото качество, което е за промишлени нужди. „В това писмо изрично се казва, че водата в Хасково не става нито за пиене, нито за миене, затова аз спирам да плащам вода. Надявам се ВиК да решат да ме съдят, защото когато спечеля делято, ще отворя път и за други хасковлии да разчистят сметките си с водното дружество“, посочи председателят на Федерацията на потребителите. Стана ясно, че вече има подобна съдебна практика в Шумен.

„Призовавам хасковлии да се отърсят от будната кома, в която се намират и да да ме последват“, апелира Георгиев.

Всеки да си чете договора за вода и спрямо него да решава как да постъпи, посочи в отговор на призива за неплащана на Емил Георгиев шефът на ВиК – хасково инж. Тодор Марков. „Ние си вършим работата като ВиК оператор. Каквато вода ни подадат, такава подаваме и ние към населението. Купуваме водата от МОСВ – „Басейнова дирекция“ и задачата ни е да я приведем към водомерите. “, коментира инж. Марков.

От Федерацията ще направят и независими проби на водата от яз. „Тракиец“. Освен това се очаква и среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството. Срокът за покана за конкретни разговори е 31 юли. Ако това не се случи дотогава, ще има граждански протести, заканват се от федерацията на потребителите.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (29)

  • 1
    Ди
    Димитрова
    63 -21
    12:36, 21 май 2018
    Всички трябва да застанем зад това действие !
  • 2
    Пр
    Пройко
    61 -21
    13:01, 21 май 2018
    Е точно пък зад действията на тоя никога няма да застана! За вечния ландидат за всички постове популиста Емил Георгиев.
  • 3
    По
    поредните глупости
    40 -15
    13:11, 21 май 2018

    От къде ги измисля тия само за да има някаква активност Емил Георгиев.Като ще правиш изказване по темата първо проучи, консултирай се със специалисти и тога ва излизай да говориш.Щото неговото е само аларма да вдига.Не се прави така, освен ако не искаш да те запомнят като несериозен човек.Много шум за нищо.Че имаме проблем имаме и никой не спори, но нещата които предлага този човек НЯМАТ СМИСЪЛ!

  • 4
    Ха
    Хасковлия
    56 -6
    13:43, 21 май 2018
    Този въпросният Емил Георгиев да не се прави на много добър гражданин. Зетят му е телефонен измамник, хванат преди няколко години при зрелищна акция в Хасково в момента на получаване на пари от пенсионер.
  • 5
    От началото на м, април 2017г. има официална забрана за ползването на водата подавана от ВИК Хасково за питейни нужди и за готвене. За цяла една година и два месеца не се намери нито един адвокат/адвокати про боно да осъдят ВИК Хасково за груба и открита измама в големи размери, тъй като предлага негоден продук на гражданите на община Хасково, а го таксува за годен и то на една от най-високите цени в България за 1кубик вода - 3 лв. От друга страна и хасковлии предпочитат да хвърлят хилядарки от терасите си на телефонните измамници, да търкат талончетата на лотарията на Пеевски и да плащат на една от най-високите цени в България вода която не е годна за пиене и готвене. Пълната незаинтересованост за личното им здраве и за здравето на децата им на жителите на община Хасково и липсата на желание, ангажираност и интегритет на няколко стотин адвоката, структури на различните парламентарно и непарламентарно представени партии и екологични и зелени партии и организации е показателно за състоянието на обществото в Хасково и за тоталната абдикация на държавните и общинските структури за едно от основните им задължение - грижа и опазване на здравето на жителите на община Хасково.
  • 6
    Ем
    Емилия
    27 -24
    14:17, 21 май 2018
    Г-нГоргиев оставете Асковли да пият отрова те не заслужавът да ги защитавате вижте коментарите .Не спират да ви плюят нека си плащат 3лв за кубик
  • 7
    As
    ask
    27 -4
    14:46, 21 май 2018
    Госпожата-депутат, която бе толкова разтревожена и едва ли не насълзено говореше за водата в Хасково, защо не предприеме действия за намаляне на цената на бутилираната водата, която си купуваме? Повече от година мъкнем вода за пиене и готвене! Защо не се пребори цената на водата от водопровода, която плащаме също да бъде по-ниска?
    • До Ask: Кога ще се научите да отстоявате правата си? Какво да направи госпожата. след като 100 000 хиляди жители на община Хасково чинно се редят на опашки и си плащат за не само негодна за пиене вода, а за високо облъчена, която постоянна употреба води до разболяване от злокачествени туморни заболявания? Отстояването на правата не свършва през изборния ден, а се води постоянно, докато станем нормална правова и демократична държава. Време е да осъзнаете това. Няма кой да е по - загрижен за вашето здраве и за здравето на децата ви от вас самите!
    • As
      ask
      7 -3
      16:17, 21 май 2018
      До речния моряк: Може би това за отстояването го отнасяте към всички, а не конкретно към мен. Не ме познавате и затова считам, че не е етично да давате оценка за мен. Преди време мой познат негодуваше срещу управляващите по онова време. Нарочно не пиша кога. Казах му - "Иди да протестираш и ще застана до тебе, обаче не съм убеден, че ти като ме видиш да протестирам ще дойдеш до мен!"
    • До Аsк: Не ви познавам, но съдя по коментара ви. Чакате един, двама, пет или десет човека да свършат работата на 100 000...И не правилно сте казали на вашият непознат. Аз бих казал : Ела да протестираме заедно, защото личния пример е най-силен и най-увличащ.Така че няма смисъл да намесвате етиката. Нямаше да е етично, ако ви познавах и ако съм наясно с обществената ви активност.
    • As
      ask
      0 0
      08:45, 22 май 2018
      До речния моряк: Нищо не сте разбрали. Аз дълго време съм бил по протестите, за да дам пример. Даже са ме питали колко пари получавам за това. Заплашвали са и съпругата му, като служител в държавна институция. Как и да е. Вие сте един доблестен гражданин, желая Ви здраве и живот!
  • 8
    Съ
    Съдия изпълнител
    9 -11
    14:53, 21 май 2018
    Ха не платите,ха идвам аз у вас.
    Помислете и решете.
    Описвам всичко и после сте вънка,а господин Емил Георгиев ,да се пробва.
  • 9
    Jo
    John
    24 -6
    15:06, 21 май 2018
    другарю марков, купува се нещо когато го платите, я покажете фактурите и платежните за последните 10 години към басейнова дирекция!

    с чужда вода помен правиш другарю марков!
  • 10
    Па
    Павлов
    4 -5
    15:20, 21 май 2018
    ...бутилиранаТА водаТА... Пишете като ц*****, май така и говорите. Пише се" бутилираната вода", пък и като го изречеш или чуеш, и ти става драго. Стига с тези английски препратки в Българския език!
  • 11
    Бе
    без дъх
    9 -28
    15:45, 21 май 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 12
    Ха
    хасковлия
    24 -3
    15:55, 21 май 2018
    До "без дъх": Емил Георгиев не е хасковлия!!! Нека да се знае! Той е от село Кутово, Видинска област.
  • 13
    Ян
    Янко Митев
    31 -1
    16:08, 21 май 2018
    Ами щом водата не става за пиене Делян Добрев да върне от джоба си двата милиона лева. А Емо лъжата да каже кога е спечелил дело в полза на потребителите.Тоя си мисли че ние не помним ...
  • 14
    Гр
    Гражданин
    31 -3
    16:17, 21 май 2018
    Това комунистичесско люпило , дето няма 1 ден да е работил почна да ни дава акъл ?
    Боже опази ни от чиновниците да ни управляват.
  • 15
    Ха
    хасковлия
    26 -2
    16:37, 21 май 2018
    Федерацията на потребителите и изпълнителния и секретар - Емил Георгиев, от къде се финансират, кой им плаща заплатите?!?!
  • 16
    Ко
    консуматор
    12 -1
    17:38, 21 май 2018
    Вие се редите на опашка и купувате наливна вода ,а знаете ли нейния произход,къде е лиценза на тези хора в какви съдове е съхраняват,какви хора е продават,защо на всеки доставен курс няма фактура и сертификат с ден,дата и час,акак отчитат къде са касовите бележки,какви са тези търговци ,които трупат милиони,никой не ги контролира или няма за цел някой да има контрол.Седна фактура карат по цял месец,а продават и получават всеки ден.Два пъти съм ходил и знам за какво става въпрос,Контролните органи да се молят да не пламне някаква зараза.В България никъде няма такива пунктове ,като в Хасково.Е много уважаван господин Георгиев,тук е вашето място да защитите хората.Колкото за цената на водата сте прав.
    • Вс
      Всичко е точно....
      6 0
      23:42, 21 май 2018
      Всичко е ясно, заради този бизнес с наливната вода, някой силен на деня направи скандала. Май-май този някой е на комисионна. Интересен бизнес е дами господа журналисти. Дори Вашата колежка Валя Ахчиева се надигна да разследва наливната вода в Хасково.....
      А в кого ли е печалбата, вече повече от година нямаме годна за пиене чешмяна вода?!
  • 17
    Зр
    Зрителя
    14 -8
    18:34, 21 май 2018
    Като е толкова негодна водата че даже и за миене не става тоя "господин" да не си отваря кранчето и няма да има какво да плаща или той иска хем да ползва вода хем да не плаща - такова положение няма. Като спре водата която уж негодна била и никой за нищо не я ползва ревете до небето и то веднага като я има не искате да плащате комунисти ли сте какви мързеливци сте най накрая вземете решение какво искате и стига сте ревали че в Хасково е най най скъпата вода това одавна не е вярно.
  • 18
    Ха
    Хасковлия
    21 -7
    20:57, 21 май 2018
    Времето на комунизма отдавна отмина, само че бивш агент на Държавна сигурност "Станислав" още не го е разбрал. Не може да се ползва и да не се плаща. Като не ти харесва услугата, не ползвай.
  • 19
    Ре
    реалист
    11 -3
    01:03, 22 май 2018
    Кумчо Вълчо отново е в Хасково и е крайно загрижен за интересите на гражданите?
    Айде, може да рупаме доматките балабар с колците, ама да се вържем на бръщолевенето на тоя Ломски ******, не можем...
  • 20
    Ай
    Айде пак
    13 -4
    04:44, 22 май 2018
    Един комунист пуска фалшиви статуси за софийската вода,че не била годна за пиене,друг комунист пак с евтин популизъм по нареждсне на БСП иска да създаде поредния платен скандал. Ето как работят другарите от БСП. С евтини популистки практики. Но времето. А тези евтини компромати отмина. Хората вече видяха,че има и друг свят.
  • 21
    Bl
    blabla
    5 -4
    10:39, 22 май 2018
    реалист в 01:03 а айде пак в 04:44. ГЕРБерските тролове сън не спят
  • 22
    Бс
    БСП ТРОЛ
    5 -5
    10:56, 22 май 2018
    Значи,всеки който ви разкрив измамните схеми е герберски трол. От вас комунистите по-големи мошеници и тролове няма. Голям трън в задника ви е тоя герб,шото ви резба крилцата и ви спря кранчето. Сега не можете да крадете,както преди.
  • 23
    Ан
    Ангел
    0 -4
    18:55, 22 май 2018
    Днес, на бул. Илинден, малко след 16 часа, нямаше... Виж коментара
  • 24
    Ан
    Ангел
    0 -4
    21:39, 22 май 2018
    Зададох прост въпрос, а получих два два минуса.... Виж коментара

Случаен виц

Последни новини