От х:

Днес в x:

Данните на още 3 млн. души във Facebook са били разкрити

Вътрешното разследване на Facebook е открило нови компрометирани лични данни на потребители. Този път засегнати са 3 млн. души, чийто данни са били взети от университета на Кеймбридж, съобщи сп. New Scientist.

Информацията е била в база данни, която е била качена в споделен портал. Той е бил заключен с потребителско име и парола. Проблемът е, че студенти след това са публикували името и паролата в интернет.

Данните са били събирани със съгласието на потребителите чрез приложение, което се казва myPersonality. Това е станало преди около 4 години. Още тогава студенти са публикували името и паролата за достъп до портала с данните в GitHub.

Facebook тестът, който е спрян, е стартирал през 2007 година. Двама изследователи от Кембридж, д-р Михал Косински и д-р Дейвид Стилъл, станали пионери в психометричните изследвания, използващи Facebook данни с това приложение. Базата данни myPersonality послужила като вдъхновение за приложението, построено от Александър Коган, което е в центъра на скандала Cambridge Analytica.

Данните в базата са без директна връзка с техните притежатели. Експерти обаче казват на New Scientist, че не е трудно да се направи тази връзка обратно.

Facebook знае за проблема и на 7-ми април приложението е било спряно.

Социалната мрежа прави допълнителна проверка, за да открие дали има злоупотреби с данните и доколко myPersonality нарушава правилата ѝ.

Вътрешното разследване на Facebook е доста мащабно. Спрени са около 200 съмнителни приложения, а хиляди са били прегледани. Компанията ще прави допълнителни проверки на спрените приложения и ще уведомява засегнатите потребители и какво точно се е случило с данните им.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини