От х:

Днес в x:

Мобилно приложение определя риска от аутизъм при деца

Мобилно приложение помага за първоначално определяне на риска от аутизъм при деца. То е напълно безплатно и изцяло на български, посочва клиничният психолог Севджихан Еюбова.

То е насочено към родителите, тъй като те са най-близо до децата си и много често са първите хора, които забелязват нещо необичайно в детето си, обяснява тя. 

Нарушенията от аутистичния спектър започват много рано - в ранна детска възраст. Те най-вече са свързани с взаимоотношенията с останалите хора, липсата на очен контакт, липсата на желание за комуникация, изолирането, в много случаи липса на реч, което допълнително затруднява адаптацията на детето - както в детска градина, така и в училище, посочва психологът.


Признаци и симптоми на аутизъм може да бъдат забелязани още преди първата годинка на детето. Това е нежеланието за физически контакт, не се обръщат, когато са повикани по име, не реагират емоционално на приятна ситуация, не желаят да бъдат прегръщани и носени на ръце. Може да имат и по-избирателно отношение към храната. 

Това са и част от маркерите, включени в алгоритъма на приложението. Самото му инсталиране отнема минута, а да се приложи също е лесно. В него има 20 въпроса за поведението. Родителят трябва да е наблюдавал поведението на детето и да отговори с ДА или НЕ.

Резултатите са в три групи и показват риска от нарушения в аутистичния спектър, както и риска от нарушения в развитието въобще. Ако резултатите са в групите среден и висок риск, родителите трябва да се обърнат незабавно към специалист, казва Севджихан Еюбова
Самото мобилното приложение е базирано на едни инструменти за специфичен за аутизъм скрининг в света – М-СНАТ R/F.  Севджихан Еюбова заедно с Неда Лозанов и Стела Железова, както и IT-специалиста Юлиян Тодоров го преработват, за да е приложимо за България, като получават специално разрешение от д-р Даян Робинс – основния автор на М-СНАТ R/F.

М-СНАТ R/F не поставя диагноза аутизъм, но е надежден инструмент за това какъв е рискът от нарушения от аутистичния спектър при дадено дете и дали е необходимо допълнително тестване, обяснява Севджихан Еюбова.

Идеята за това приложение е скрийнингът да стане по-достъпен, обяснява психологът. Това ще даде възможност на родителите да видят кои са критичните симптоми, които се търсят като нарушения в детското развитие. Така ако ги има - родителите ще могат да потърсят специализирана помощ възможно най-рано, допълва психологът.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини