От х:

Днес в x:

Архитекти: Конкурсът за парка зад ДНА е незаконен. Общината: законен е

Конкурсът за идеен проект на парка зад ДНА в Хасково е незаконен. Това твърдят архитекти от Хасково, които са били дисквалифицирани. 4-има от отстранените 5-има или 6-има участници са местни архитекти, които участват в конкурса индивидуално или в колектив, заяви арх. Янчо Апостолов, който представи становището на колегите си. Сред отстранените участници е и неговият син.

“Мотивът за дисквалифицирането им е, че имената на авторите са били изписани на таблата с идейния проект, а конкурсът бил таен. Но никъде в конкурсната документация не е записано категорично, че конкурсът е таен”, обясни Янчо Апостолов.

По думите му тази процедура е “Едно недоносче, нещо средно между конкурс и процедура за обществена поръчка”. Според него правилата за провеждане на конкурси са описани в Наредба да провеждане на конкурси в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране. Условията в конкурса на община Хасково обаче са в противоречие с тази Наредба. “В Наредбата пише, че конкурсите могат да бъдат тайни и явни, като ясно е описана всяка от двете процедури. А в конкурса на община Хасково е записано, че проектите се предават в запечатан плик, на който е залепено листче с името на кандидата. Как тогава да е таен конкурсът?”, пита Апостолов. Той допълни, че се е срещал с кмета Добри Беливанов и му е обяснил съображенията си. Градоначалникът обаче отсякъл, че всичко в процедурата е наред.

“Затова отстранените участници ще дадат този конкурс на съд. Защото са вложили труд, усилия, талант, в тези проекти, а ги отстраняват заради неясни условия в конкурсната процедура”.

От администрацията на кмета Добри Беливанов коментираха, че процедурата е проведена съвсем законно. “Цитираната от арх. Янчо Апостолов Наредба не е в сила от 2 години. Старият закон за обществените поръчки (ЗОП) препращаше към нея при подобни процедури, в новия ЗОП пише, че “Публичните възложители (какъвто е общината) са длъжни да спазват Правилника за прилагане на ЗОП при провеждане на конкурси. Новият ЗОП е в сила от 15 април 2016 година и на практика отменя цитираната от арх. Апостолов Наредба, защото въвежда нови правила”, уточняват от общината.

От местната администрация допълват, че все още няма протокол от комисията по конкурса, така че са изненадани откъде арх. Апостолов знае колко участници са отстранени, защото на този етап тази информация е тайна. “Никой, дори кметът не знае към днешна дата колко и кои участници са допуснати”

От общината обясниха още, че в конкурса има две комисии – една техническа, който проверява документите на участниците, и друга – жури, което оценява професионално идейните проекти. “Затова името на участника на плика е явно само при първата комисия. После журито не знае кой проект на кого е, обясниха още от общината.

Haskovo.net припомня, че на конкурса се явиха 15 кандидати.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (22)

  • 1
    Но
    ново 5
    46 -10
    14:08, 20 апр 2018

    Общината ще направи ли най накрая една процедура до края без да има проблеми.Аз доколкото разбрах и комисията е сменена за оценянето на проектите в последния момент. И доколкото разбрах кмета в последно време го прави този номер редовно.До кога ще продължава тоя фарс?

    • Ко
      кой
      19 -16
      16:28, 20 апр 2018
      Кой е недоволиня да си каже? И защо си мисли че няма да го харесат? Сещам се защото знае че в журито не е неговия човек
      Такъв номер им сви кмета с тоя парк! Евала. Баха се нагласили да лапат, ама той им пусна жури от ябанджии..както се казва на хасковски. И хоп-нямат връзки и хоп техните хора може да останат под чертата .Яко мен!
    • Нормално е хасковските фирми да искат да работят в Хасково.Вие пък вземете да пуснете от друг град и да видиш къв ше го сърбате.Значи за да вземе някой рушвета е по-добре фирмата да е от другаде и примерно дъщерята на кмета да му я препоръчала на тва ли викаш ябанджийски номер, ма?

    • Ни
      Никой, дори кметът не знае
      2 0
      20:38, 22 апр 2018
      Тоя пък какво ли знае ?
  • 2
    За
    Засегнат
    23 -10
    14:14, 20 апр 2018
    Докато Кмет е Добри Беливанов и Панайотова е Архитект
  • 3
    Пр
    принцесата от Монако
    31 -8
    14:18, 20 апр 2018
    Нищо ново под слънцето!Спомнете си колко пъти -един ли,сто ли- бяха отменяни конкурси заради грешни условия!Явно,този некадърен чиновник още е там,а там е и кметът,който подписва без да чете !Това е!
  • 4
    Ha
    haha
    25 -18
    14:19, 20 апр 2018
    Е кой не можа да се промуши през комисията?? Проблем има защото са външни експерти май. Няма да могат да упражнят протекции за сина на г-н архитекта май май....
    Комисията /журЕто/ по закон /ЗОП/ се назначава 14 дни преди провеждане на заседанието. Кога е имало друга комисия , къде е заповедта за нея???
    Или някой реши, че му се полага да е в комисия и пое ангажимент да подпира еди кой си?
    аман от хасковски маймунджелъци.
    Правилно е решил кмета като е наел експерти извън Хасково.Всъщност кой даде на сайта на хасковските архитекти обявата за конкурса, там е и някво жури, което не е истинското? По медиите не виждам жури, в сайта на общината също. Сами архитектите ли са си решили кое жури им трябва за да им свърши работата/ разбирай да избере верният участник/. Замислете се над това!
  • 5
    Въ
    Въпроско Чуденков
    31 -9
    14:27, 20 апр 2018
    Баси колко личи когато някой чиновник от общината скочи на защитава кмета и пише като полудял коментари. Абе това е място гражданите да си кажат мнението бе не Свутла Тубакова да се вихри заради далаверите на Гелчето . Айде по кротко ако обичаш haha
    • Ha
      haha
      22 -12
      14:36, 20 апр 2018
      Баси колко личи , когато платените тролове на ГЕРБ се включат в коментарите. ХАйде да не изреждаме поименно.
      Пък архитектите яко я оплескаха и тоя дето е дал инфото от комисията, явно е единствения хасковски архитект участвал в нея. Само да го светнем, че има проблем затова че изнася информация от комисията преди официалния протокол, пък била вярне или неверна. Имат си декларации които подписват. Не случайно заседанието на комисията беше закрито....
      ама то на архитектите не им е работа здза разбират от ЗОП, макар че ги касае
    • Оп
      оппа
      19 -6
      15:28, 20 апр 2018

      Издаде се че си от Общината.Заприте са, много сте зле.

  • 6
    За
    Засегнат
    14 -6
    14:46, 20 апр 2018
    Защо не кажете кой трол пише като го знаете,или се правите на умници фотогеничните дето никой, никога повече няма да гласува за вас..На кой му засегнаха интереса.
  • 7
    Ни
    Николай Георгиев
    15 -12
    17:17, 20 апр 2018
    Не може някакъв си архитект да излиза и да обяснява кое е законно и кое не!!! Има си съд за тази работа. Или да назначим архитекти в съда?
  • 8
    Вс
    Всевишния Кенанец
    13 -5
    18:28, 20 апр 2018
    Този конкурс как си го нагласиха, но криви им излязоха сметките...всичко е нагласено за софианци и колко удобно 1/3 от конкуренцията аут. Конкурса не само че не трябва да е таен...ами задължително и обществен...да видят хората и да изберат победителя....В Общината всичко е скрито покрито. Кумгейт продължава
  • 9
    Вс
    Всевишния Кенанец
    11 -3
    18:31, 20 апр 2018
    То пък един съд...стига сме мълчали ..хасково се топи всеки ден
  • 10

    Наистина ли мислите че юристите на общината са винаги прави?Ами в повечето случаи не са!Ситуацията е "ако мине".Ама може и да не мине и някой друг юрист много по компетентен да застане срещу юристите на общината и а да видим кой ще излезе че не разбира.Казвам че ситуацията е "ако мине" защото често се случва неудобните кандидати да се дисквалифицират заради някоя глупост защото те са асъл сериозните участници и трябва да ги махнем по някаква причина че да не пречат.Нещо си е подредила пак общината подозирам и иска да разчисти щото има други хора които трябва да спечелят.Такива конкурси трябва да са изцяло прозрачни и идейните предложения да се разглеждат публично.Като ще се прави за обществото, то има право да знае и да избира.Крайно време е вече да го научат.Хората не случайно махнаха бившия кмет, и тоя ще го последва ако не се научи да прави нещата прозрачно.

  • 11
    Аа
    ААп
    9 -3
    21:22, 20 апр 2018
    Кмета смени журито тамън 4 пъти, като игнорира местните колегии на архитекти, инженери и ландшафтни архитекти - може да се види в сайта на общината.
  • 12
    "п
    "почитател" на ЗОП
    17 -1
    21:27, 20 апр 2018
    Не си хабете напразно "мастилото" и емоциите, хора !
    ЗОП е апотеоз на бг юриспруденцията. Но законът си е закон и всяка администрация е длъжна да го спазва. И така истината: ЗОП НЕ ПРЕДВИЖДА друг вид конкурси, освен тайни, но не очаквайте да намерите това черно на бяло в текста. Трябва да го подложите на сериозен логичен анализ, за да си изясните, използвайки индиректни доказателства, че нещата стоят точно така. Единственото нещо, което го подсказва, е споменаването между другото на някакви длъжностни лица, назначавани със заповед на Възложителя, които следва да осигурят анонимността на конкурса преди проектите да бъдат предадени на журито. Абсурда е, че в самия ЗОП и правилника за прилагането му, е записано, че големият плик с проекта трябва да носи данни за участника, а за малкия - с подробните данни за колектива можело и така и така.
    Нормалната логика предполага да си говорим ясно и с точната терминология. В ЗОП такава логика липсва. Нормалната логика предполага, ако конкурсън е таен, и двата плика, както и проекта със записката към него, да се предават без надписи и лога по тях, а регистрацията да става само по номер, който да се отбелязва върху проектите и малкия плик с данните на участника. Без никакви длъжностни лица, на която конфиденциалност да се разчита . Подвеждащ е и терминът "отворен конкурс" , който явно много хора са възприели като "явен". А всъщност означава - без ограничения относно участието в него.
    Да "благодарим" на нашите "законотворци" и на нашата инертност да позволяваме тази псевдоюридическа вакханалия.
  • 13
    Ян
    Янчев
    11 -2
    08:48, 21 апр 2018
    Както преди, при управлението на общината от Делянчовците, така и сега, когато те пречат на Беливанов, нищо не се прави в Хасково, само думи, проекти, фантазии, заблуди! НИЩО НЯМА ДА СЕ ПОСТРОИ до другите избори! Това е! Избори, които ГЕРБ ще загуби категорично!
  • 14
    А
    а
    4 -1
    09:28, 21 апр 2018
    а тайна маркировка в града дали ще може да се направи този мандат?че тая жълтата е много явна,от старият кмет е още и се вижда.
  • 15
    Фе
    Фен на Дечев
    2 -8
    20:56, 21 апр 2018
    Гола вода е Общината.Там е едно надцакване един ср... Виж коментара
    • Общината че е гола вода, гола вода е, обаче като гледам какво прави Дечев си мисля че и той е гола вода.С какъв акъл върна на общинския съвет дилемата с паркингите?Това е откровенна корупционна сделка?Така имидж не се прави.Той работи откровенно за корупцията.Да си преразгледа действията и да не се подвежда защото се излага!Герб трябва да им е изпило нещо акъла ако се опитат да наложат като име Станислав Дечев за следващите избори за кмет.То не ни стига дето ни загубихте времето с Беливанов, ами сега гледайте да бутате напред Дечев.

  • 16
    Т.
    Т.
    8 -1
    23:18, 22 апр 2018
    Изключително тежка администрация...пак проблеми...ОПРЕДЕЛЕНО АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ОБЩИНА ХАСКОВО РАБОТИ ПРОТИВ ГРАЖДАНИТЕ...сякаш имат интерес да бавят нещата... Общинарите се надпреварват кой да намери кусури и да възпрепятства гражданите, сякаш така се показват колко са умни - точно поради тази причина града ще разрушава и ще опустее ...тук не може да се работи - администраторите само саботират гражданите и всичко което е в тяхен интерес било то на граждани или на фирми процедурите се усложняват, таксите се вдигат...НЕ НЕ НЕ не може така, а да не говорим че в града всичко почва да се руши, няма адекватна поддръжка, мръсен е , бездомни животни обикалят навсякъде ... А пък за някоя нова атракция в града - ех мираж ..... УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ И ДА ЗАПОЧНАТ ДА РАБОТЯТ В ПОЛЗА НА ГРАДА И НА МАЛКОТО КОИТО СМЕ ОСТАНАЛИ В "СЕЛО" ХАСКОВО! СПРЕТЕ ДА НИ САБОТИРАТЕ, РАБОТЕТЕ В НАШ ИНТЕРЕС, молим !!!

Още новини

Последни новини