От х:

Днес в x:

Facebook отива на съд заради разпознаването на лица

Facebook отива на съд заради използването на технологията за разпознаване на лица, реши съдия от Калифорния. Съдът твърди, че Facebook събира биометрична информация без изричното съгласие на потребителите.

Технологията прави "tag suggestions" - прдлага тагове с имената на приятелите на потребителя, които разпознава в качените снимки. Делото е образувано, защото това нарушава закона на щата Илинойс.

Facebook заяви, че съдебното дело няма никакви основания и ще се бори енергично.

В понеделник американският окръжен съдия Джеймс Донато реши да удостовери потърпевшите - потребителите на Facebook, което е ключово правно препятствие за съдебния процес. Съдията определя, че въпросните хора са потребителите на Facebook "в Илинойс, за които Facebook е създал и съхранил шаблон за лице след 7 юни 2011 г.", според съдебното решение. 

При успешно съдебно производство по делото всяко лице в тази група може да има право на обезщетение. Съдия Донато пише, че "законоустановените щети могат да възлязат на милиарди долари".

Решението идва дни, след като главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукерберг бе подложен на интензивни разпити на американските депутати относно събирането и използването на данни на потребителите от компанията.

Какво прави разпознаването на лицето?
През юни 2011 г.  Facebook пусна своята функция
"tag suggestions"Функцията предлага и обозначава кой присъства в качените снимки въз основа на съществуваща база от лица.

В решението си съдия Донато описва четиристепенния процес на технологията:
- Първо софтуерът се опитва да открие лица в качени снимки
- Той ги стандартизира и подравнява по размер и посока
- След това за всяко лице Facebook изчислява "подписа на лицето" - математическо представяне на лицето в тази снимка
- След това тези "подписи" се сравняват със запазените в база данни шаблони за лица, като се търсят съвпадения.

На страниците за помощ на Facebook се казва, че шаблоните за лица са направени от информация за приликите във всяка снимка, в която е маркиран потребителят.

"Ако никога не сте били маркирани в снимка във Facebook или не сте се маркирали във всички ваши снимки във Facebook, тогава нямаме тази обобщена информация за вас", казва компанията. 

Функцията не е достъпна за потребителите в повечето страни и може да бъде изключена в настройките на потребителите в САЩ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини