От х:

Днес в x:

Храните, които можем да хапваме до насита, без риск за фигурата си

Да ядем и да не напълняваме е мечта на мнозина, за съжаление - неизпълнима. Можем да наблегнем на някои храни, които не водят след себе си килограми отгоре на кантара. 

Те съдържат предимно вода и съвсем малко калории и протеини. Пълни са и с фибри, които създават усещането за ситост. Затова можем да ядем колкото искаме от тях без угризения на съвестта.

Голяма е вероятността да не успеем да ограничим менюто си до тези предложения. Но все пак е добре да сме наясно с тези полезни алтернативи, които, без никаква изненада, са плодове и зеленчуци.

Ягоди

Точно сега им е сезонът. Те са не по-малко богати на витамин С от портокалите, а с консумацията им набавяме и важни антиоксиданти. Полезни са за сърцето, а една купичка има само 50 калории.

Портокали

Освен че са доказано богати на витамини, портокалите подпомагат генерирането на колаген в организма, с което се грижат за добрия вид на кожата и се борят със стареенето.

Един средно голям портокал съдържа около 80 калории. Добра идея е да започнем да ядем и белия слой под кората. Той е много богат на фибри, които понижават холестерола и регулират кръвното налягане.

Грейпфрути

Още един цитрус, който ни помага да поддържаме желаното тегло. Според различни изследвания, включването му в диетата помага за загубата на килограми. Срещу само 50 калории на плод получаваме чувство за ситост за дълго.

Къпини

Те също са сред храните без странични ефекти. Витамините и антиоксидантите отново са ясни. Със своите само около 60 калории за порция, черните плодчета подпомагат храносмилането и също са полезни за кожата.

Целина

Спираме се първо на този зеленолистен, съставен от 95% вода. Но това въобще не значи, че от него няма особена полза. Дори напротив - целината съдържа необходимата дневна доза от витамин К. 

А калориите са почти нула. Най-добре е да ядем целината свежа, а количеството в случая зависи само от нашите желания.

Краставици

Тук положението с водния състав е идентично. Оттам и това с калориите. Важното е да ядем краставиците с обелките, защото там има не по-малко полезни вещества - фибри и витамини, полезни за кожата и очите.

Домати

Другата основна съставка на така любимата шопска салата също крие редица ползи срещу минимум калории. Липокен, каротеноид, витамини А, С и В2, хром, калий и фибри и какво ли още не срещу 10-15 калории на домат.

Броколи

С една не особено голяма порция си набавяме една четвърт от дневната доза от необходимите ни фибри. А междувременно приемаме едва 30-40 калории, но и антиканцерогенни вещества, които се борят с образуването на рак, пише Travel and leisure.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини