От х:

Днес в x:

Работилничка за мартеници събра деца и родители в музея

Изображение 1 от 6

    Как се усукват мартенички, каква е символиката на бялото и червеното в първомартенските символи за здраве и плодородие. Прекрасните умения и сладкодумните разкази на етнографа от Регионалния исторически музей в Хасково Маргарита Цветанова събра много деца тази сутрин. Докато малките работеха в една от залите на музея, етнографката им разказваше и различни легени за мартеницата.

    За сръчковците от музея бяха подготвили пъстроцветна вълна, дървени мъниста, за да изработи всеки мартеничка по свой вкус. Но преди да развихрят фантазиите си, децата, пък и възрастните, които бяха дошли с тях и чието любопитство също беше предизвикано от пъстрите материали по плотовете, всички научиха, че ако правиш мартеничка, за да я вържеш на дръвчето –да бъде то плодородно, заедно с бялото и червеното усукваш и зелено конче.

    От Маргарита Цевтанова децата научиха, че мартеничката се сваля или на 9-ти март, в деня на Свети 40-т мъченици, или на 25-март, когато е Благовещение. В стари времена хората  от хасковския край слагали мартеничките, когато ги свалят, под камък. След дни го повдигали,, гадаели по това какви буболечки има под него кои от животните в стопанството ще се множат. Ако под камъка имало много мравчици, то щели да се родят и много агънца.   

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини