От х:

Днес в x:

Създадоха хибрид между човек и овца

Химерата е вече факт, пише.Science Alert. Тя е  99% овца - само една на 10 000 клетки в ембриона е човешка. Създадена е от биолога Хиро Накаучи от Станфордския университет и неговия екип. Те са е успели да създадат първата химера между човек и овца като въвели човешки стволови клетки в овчи ембриони,

Хибридите са били унищожени след 28 дни, но експериментът отново повдига сериозни етични въпроси. Това не е първият подобен опит - екип учени миналата година успяха да отгледат човешки стволови клетки в ембриони от прасе (на снимката горе).

Крайната цел на тези ескперименти е да се достигне до момента, в който такива животни биха могли да се използват за донори на органи.

Хората, които се нуждаят от трансплантация на орган, чакат  дълго за подходящ донор. Дори такъв да се намери и трансплантацията  да е успешна, имунната система на реципиента атакува и постепенно разрушава органа като чужд.

Според изследователите, един ден необходимите органи може да се отглеждат в такива междувидови химери. За да не бъдат отхвърлени, трябва поне един процент от клетките в ембриона да са човешки. Колкото повече човешки клетки обаче съдържа химерата, толкова по-сериозни са етичните проблеми. Големият въпрос, който сега стои е къде ще бъде поставена раницата между човек и животно.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини