От х:

Днес в x:

„Дейли експрес“: Вироглавият Орбан се срещна с Борисов

„Унгария на войнствена позиция: Българският премиер се среща с Орбан в опит да намали напрежението в ЕС“.

Така е озаглавена статия в британския вестник „Дейли експрес“ по повод на посещението на премиера Виктор Орбан в България, съобщава БНР.

Вироглавият унгарски лидер Виктор Орбан се среща с българския му колега Бойко Борисов, за да обсъди влошаващите се отношения на неговата нация с ЕС, пише „Дейли експрес“. Националистическата, крайнодясна и антисемитска реторика на Орбан се превърна в трън в петата на блока през последните години, като напрежението продължава да расте, откакто започна българското председателство на съюза миналия месец, допълва изданието.

Борисов ще се опита да намали напрежението, но задачата му стана много по-трудна, след като Орбан произнесе яростна реч срещу Брюксел и предупреди за „струпването на тъмни облаци“, като обяви, че неговата страна е последният бастион в борбата срещу ислямизацията на Европа, коментира „Дейли експрес“.

Унгарският премиер е на път да спечели трети пореден мандат от четири години на изборите на 8 април. Неговата партия „Фидес“ се радва на голямо мнозинство и още една победа вероятно ще разтърси унгарското членство в ЕС, който изпитва затруднения да се обедини преди Брекзит, отбелязва „Дейли експрес“.

"Благодаря на Виктор Орбан за подкрепата, защото ние знаем какви съседи имаме, какво би могло да се случи при недалновидна политика. Затова споразумението с Турция за мигрантите трябва да работи и то да е в полза на всички европейски страни, не само на България. Отдавна сме изпълнили критериите за Шенген и сме най-надеждната граница в Европейския съюз", написа премиерът Борисов във фейсбук.   

Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция, заяви унгарският премиер Виктор Орбан след срещата си с Бойко Борисов в София.

Вчера Орбан бе приет от българския министър-председател в резиденция "Бояна". След разговора двамата направиха изявление.

"В центъра на преговорите не бяха двустранните връзки, а европейските въпроси. В две големи групи разгледахме темите. Първата е бъдещето на Европа, с особен оглед на Балканите и второ - охраната на границите и въпроса за миграцията. Поздравих вашия премиер за това колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Казах, че Унгария винаги ще подкрепя да има споразумение между България и Турция и сътрудничество, защото границата трябва да се охраняват и трябва да се сключват споразумения по този въпрос“, заяви унгарският премиер, цитиран от "Фокус".

По думите му правителството на България може да разчита на това, че зад контакта с Турция стои Унгария.

Бойко Борисов заби брадва в голямо дърво с интеграцията на Балканите в ЕС. Желая му успех, заяви още Орбан, като подчерта, че срещата ЕС-Западни Балкани в София ще е решаваща и на нея трябва да се кажат дати за присъединяването на Сърбия и Черна гора.

                          

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини