От х:

Днес в x:

Единствените 6 държави в света без летища

    Когато ще пътувате до друга държава, първото нещо, което може би правите, е да резервирате полета си.

    Има няколко държави обаче, до които няма да може да летите, а ще се наложи да шофирате, разкриват от Reader's Digest.

    Ватикан

    Държавата-град Ватикан е най-малката суверенна държава в света - както по площ, така и по население. Разпростира се на 109 акра в средата на Рим и няма свое собствено летище, но посетителите лесно могат да стигнат до там чрез това на столицата на Италия.

    Монако

    За да посетите Монако - втората най-малка страна в света, точно след Ватикана, ще трябва да минете през международното летище на Ница "Кот д'Азюр". То, между другото, е само на 25 минути път с кола от Монако. Градът-държава e с население само от 38 500 души.

    Сан Марино

    Сан Марино е изцяло обградена от Италия държава и се намира в Южна Европа. Петата най-малка страна в света има около 33 000 жители и е само на 14 км от международното летище "Федерико Фелини" в Римини, Италия.

    Лихтенщайн

    Интересното е, че третата и четвъртата най-малки страни в света, съответно Науру и Тувалу, имат свои собствени летища, а петата и шестата - не. Вече споменахме номер пет - Сан Марино, а сега дойде и на номер шест - Лихтенщайн. За да стигнете до Лихтенщайн, ще трябва да минете през Швейцарското летище "Санкт Гален-Алтенхейн", което е на 33 км от столицата Вадуц.

    Андора

    Няма да имате късмет, ако искате да летите до Андора. Разположена в източната част на планините Пиренеи, изграждането на летищна писта там, ще бъде много трудна задача, така че посетителите могат да пристигнат през Испания или Франция.

    За да стигнете от единия до другия край на най-малката страна в Югозападна Европа, ще трябва да изминете само 40 км. Най-близкият вариант до столицата на Андора - Андора ла Веля, е летището "Коста Брава" в Херона, Испания.

    Палестинска автономия

    Палестинската автономия е автономно държавно образувание в рамките на Израел, което обхваща Западния бряг и Ивицата Газа. Временна столица е град Рамала. На територията на Палестинска автономия няма летище, но международното "Бен Гурион" в Израел е само на 42 км от Витлеем.

    Източник: news.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ma
      MAAVI PARA
      2 0
      10:22, 11 дек 2017
      Палестина не е автономия а окупирана държава от любимците на адолф хитлер........, ЕЕехх жалко , че хитлер не е живял поне още година 2 , сега светът щеше да е много по различен мн. По хубав искам да кажа .
    Последни новини