От х:

Днес в x:

Докторската дисертация на 24-годишния Стивън Хокинг бе публикувана онлайн.

Докторската дисертация на Стивън Хокинг “Свойствата на разширяващите се вселени” се оказа толкова популярна, че страницата на Кеймбриджкия университет, на която бе качена спря да работи.

Учебното заведение очакваше, че трудът ще предизвика небивал интерес, защото представя гледната точка на 24-годишния по онова време Хокинг, който впоследствие се превърна в един от най-признатите и значими учени по света, но не очакваше системата да спре да работи.

Надеждите са, че популярността ще насърчи и други студенти и възпитаници на университета да предоставят докторските си дисертации за публичен достъп. Качените трудове могат да бъдат прочетени от всеки. Самият Стивън Хокинг изрази надежда, че неговатна дисертация не само ще помогне на другите, но и ще ги вдъхнови да последват примера му.

“Предоставяйки докторската си дисертация за публичен достъп, се надявам да вдъхновя хората по света да погледнат към звездите, а не към краката си, да ги накарам да се запитат за нашето място във вселената и да се опитат да разберат космоса ”, казва ученият. “Всички, независимо къде се намират трябва да имат неограничен достъп, не само до моето изследване, но и до труда на всеки велик, търсещ ум от целия спектър на човешкото познание.”

“Всяко ново поколение разчита на тези отишли си преди него, точно както аз бях вдъхновен от труда на Исак Нютон, Джеймс Кларк Максуел и Албърт Айнщайн. Страхотно е, че толкова много хора са проявили интерес към дисертацията ми – да се надяваме, че няма да останат разочаровани”, казва Хокинг.

Дисертацията е достъпна от следния сайт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини