От х:

Днес в x:

Рахой размаха пръст: Единственият отговорен за отнемането на автономията на Каталуния ще е Пучдемон

Единственият отговорен за задействането на член 155 от конституцията и отнемането на автономията на Каталуния ще е Пучдемон. Това обяви премиерът на Испания Мариано Рахой, като реакция на отговора, даден днес в писмото на лидера на Каталуния, пишат световните агенции.

По рано, преди да изтече даденият ултиматум от правителството за отговор дали има обявена независимост на Каталуния, Карлос Пучдемон изпрати писмо на премиера Рахой. В него обаче той не даде точен отговор, но пък за сметка на това призова за диалог.

В началото на миналата седмица Пучдемон обяви, че ще отложи официалното провъзгласяване на независимост с "няколко седмици", за да даде възможност да започнат преговори с Мадрид. Испанският премиер пък даде два срока-отговор на 16 -ти октомври за това дали независимостта е факт, и ако да -срок до 19-ти октомври, за да бъде оттеглено решението.

"Дълбоко съжалявам, че решихте да не изясните дали е провъзгласена независимост", реагира Рахой на писмото на каталунския лидер.

Член 155 от испанската конституция очертава как централното правителство в Мадрид може да поеме управлението в една от 17-те автономни области. Този член никога не е задействан. Съдържа две точки: Ако автономна област не изпълнява задълженията си към конституцията или други закони, или действа по такъв начин, че атакува общите интереси на Испания, правителството първо уведомява първия министър на автономната област и ако не бъде получен отговор, с абсолютно мнозинство в Сената може да приеме необходимите мерки, за да задължи региона принудително да изпълни задълженията си или да защити общите интереси;

За да изпълни мерките, правителството може да даде инструкции на всички власти в автономните области.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини