От х:

Днес в x:

НАСА откри на Марс "ключа" за зараждането на живота (видео)

НАСА откри на Марс доказателства за хидротермална активност. Горещите подводни извори на Червената планета са бликали преди 3.7милиарда години.

Новият международен доклад разглежда наблюденията на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА на масивни отлагания в басейн в южното полукълбо на Марс. Според авторите данните доказват, че тези находища са се образували някога на дъното на голямо море от извирането на нагрята вода от вулканично активна част от твърдата кора.

„Даже ако никога не намерим доказатеслтва, че на Марс е имало живот, новите данни могат да ни разкрият в каква среда се е зародил животът на Земята“, казва Пол Найлс от космическия център Джонсън, Хюстън. „Вулканичната активност, съчетана с наличието на течна вода, дава условия, които вероятно са подобни на условията, които са съществували на Земята по същото време, когато ранният живот се е развивал тук. "

Отдавна изчезналото море в южното полукълбо на Марс някога е имало почти 10 пъти повече вода, отколкото всички големи акватории в Северна Америка, се казва в наскоро публикуван доклад на космическата агенция. В него са използвани данни от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА които доказателстват, че минерализирана вода е извирала от хидротермални източници директно в древното море на Марс.

Подводните горещи извори на Марс са съществували преди около 3.7милиарда години. Подводната хидротермална активност на Земята по същото време се смята за ключов фактор за зараждането на живота на нашата планета.

Откриването на доказателства за древни морски хидротермални находища на Марс очертава област на планетата, която може да даде важни детайли за произхода на живота на Земята.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини