От х:

Днес в x:

Как правилно да изчислите изгорените калории

През деня всички горим калории.

Усилената физическа дейност може да ни помогне да изразходим над 10 пъти повече енергия.

И макар броенето на калории да не е непременно най-добрият начин да отслабнем, би било полезно да знаем дали футболният мач със съседите след края на работия ден, ще ни помогне за изгорим, поничките, с които сме се подкрепили сутринта.

За щастие, съществува научно доказан начин за изчисляване на изгорените калории при почти всички дейности. Налични са множество приложения, които ще ви помогнат в тази задача, но тук се касае за нучно доказани факти.

Искате да знаете колко калории горите, докато доито ръчно крава, чистите църква или правите едночасов енергичен секс ? Съществува база данни, която ще ви помогне с изчисленията.

Изследователите са определили количеството енергия, нужна за извършването на всички видове дейности през годините. За да улеснят свои колеги, провеждащи широкомащабни изследвания, служители на Държавния университет в Аризона са качили полезната информация на следния сайт.

Така всички биха могли да изчислят колко калории изгарят. Всичко опира до проста математика.

Ето как работи:

Изчисленията се базират на стойност, известна като метаболитен аквивалент или MET. Една МЕТ мярка е равна на разхода на енергия, когато сме в покой, или 1 калория на килограм на час. Тъй като покоят се равнява на една МЕТ мярка, 70-килограмов човек ще изгори 70 калории, ако не прави нищо в продължение на час.

Ако активността се равнява на 2 МЕТ мерки, същият човек ще изгори 140 калории на час.

В сайта са публикувани широк кръг дейности. Екипът на Business Insider е изчислил разхода на калории при някои от най-популярните дейности в този материал. Ако предпочитате да направите изчисленията сами, ето как да сторите това:

Измерете теглото си в килограми.

Проверете желаната дейност в първия сайт, от там ще научите и метаболитния еквивалент. Ако е маркиран в синьо, това означава, че са налични научни сведения, потвърждаващи този стойност, ако е маркиран в червено, стойността е приблизителна.

Метаболитният еквивалент, умножен по теглото, ще ви подскаже колко калории изразходвате на час. Ако искате да разберете какъв е разходът на енергия за половин час, разделете стойността на две.

Ако 80-килограмов човек възнамерява да играе футбол (метаболитен еквивалент 10) в продължение на 1 час, уравнението ще изглежда по следния начин: 79.38 kg*10=793.8 калории/час.

Трябва да се имат предвид няколко неща. Скоростта на метоболизма варира при различните хора. Някои хора, макар и с еднакво тегло, изгарят повече калории, в зависимост от редица други фактори, а тези различия са значителни.

Гореспоменатите изчисления не вземат под внимание различията в телесния индекс, възрастта, пола, ефективността на тренировката и други условия като надморска височина, които също биха могли да окажат влияние.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини