От х:

Днес в x:

Заличават от регистъра фирма, измамила туристи

Фирмата "Мадес груп" ще бъде заличена от Регистъра на туроператорите и туристическите агенти, част от Националния туристически регистър.

От Министерството на туризма припомнят, че в началото на юли са получени първите сигнали от потребители, пострадали от недобрите търговски практики на туроператора "Мадес груп".

Десетки хора останаха без летни почивки, въпреки че са ги платили месеци по-рано. Основната част от тях запазили почивките си през интернет платформата "Травел базар", но голяма част от ваучерите им са издадени от "Мадес груп".

Предложението за заличаване на туроператора е направено до министъра от експертна комисия, заседавала на 21 август, в която са били включени представители на Министерството на туризма, на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и на Сдружение "Туризъм".

Комисията се е запознала със събраните по случая материали, обсъдила ги е и единодушно, след гласуване, е излязла с мотивирано предложение за заличаване на дружеството.

До решението се стига, след като експерти от Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите са направили щателна проверка на туроператора. При инспекциите е наблюдавано дали туроператорът отговаря на всички изисквания, регламентирани в Закона за туризма.

Едно от установените нарушения е свързано със задължителната застраховка, която трябва да има фирмата. Последната представена полица  е с валидност до ноември 2016 г. КЗП е установила, че туроператорът има сключена застраховка, но премията по нея не е внесена, което я прави недействителна.

В Закона за туризма не съществува възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидно сключена застраховка "Отговорност на туроператора".

В уведомително писмо от Манол Иванов, упълномощеното лице на "Мадес груп" се твърди, че от 1 октомври 2016 г. туроператорът е прекратил всякакви взаимоотношения с фирма "Травел базар". Оттогава досега платформата е работила от името на "Мадес груп", като е рекламирала и продавала туристически пакети, без знание на туроператора, с което "Травел базар" се е облагодетелствала, пише още в писмото.

"Решаването на въпроса с дейността на туроператора без валидна застраховка не търпи отлагане, за да се защити обществения интерес", е коментирала Николина Ангелкова и е посочила, че продължават да постъпват жалби от граждани за неосъществени почивки и невърнати средства от "Мадес груп" и Травел базар".

Заповедта за заличаване на "Мадес груп" ще бъде връчена на туроператора, който в 7 дневен срок трябва да върне оригинала на удостоверението за регистрация за извършване на туроператорска и туристическа агентска дейност.

Освен това фирмата няма да може да кандидатства за ново разрешително в рамките на 2 години. Туроператорът може да обжалва процедурата, но в това време изпълнението й няма да спре.

В Министерството на туризма е постъпила информация, че дейността на интернет сайта "Травел Базар" е спряна от ГДБОП в края на миналата седмица. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини