От х:

Днес в x:

Хиляди мюсюлмани в Барселона се събраха на марш срещу тероризма

"Тероризмът няма религия", "Не от наше име", "Ние също сме жертви"

Това гласяха част от лозунгите, изписани на различни езици, на близо 2500 мюсюлмани в Барселона, които в понеделник вечерта излязоха по улиците на испанската столица в марш срещу тероризма, пише Globalcitizen.org. Мирният протест тръгна от сърцето на Барселона - площад "Каталуния" в 19:00 часа местно време и премина по булевард "Лас Рамблас" в града. Маршът е осъдителната реакция на мюсюлманската общност в Испания на терористичния акт от 17 август тази година, при който миниван се вряза в тълпа пешеходци на главния булевард и туристическа атракция в Барселона "Лас Рамблас". Пометени бяха десетки хора, сред които и деца.

По последна информация от изказване на каталунския министър на вътрешните работи Жоаким Форн жертвите от нападението са 15 на брой. Отделно десетки пострадали бяха настанени в болница.

След случилото се в Испания през изминалите дни последваха няколко инцидента на основата на антимюсюлмански настроения. Надписи със заплахи към мюсюлманите бяха изписани върху фасадите на една джамия в каталунския град Монблан и върху друга, свързана с джамията в Севиля. В петъчния ден след нападението на "Лас Рамблас" пък крайнодесни демонстранти се събраха на центъра в Барселона на митинг срещу "ислямизацията" на Европа.

Автор: Л. Чаушева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини