От х:

Днес в x:

ДПС почете паметта на лидера на турците в Гърция д-р Садък Ахмет

Изображение 1 от 4

    За поредна година ДПС почете паметта на лидера на турците от Западна Тракия и основател на партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция д-р Садък Ахмет. В понеделник на гроба му в родния му град  Комотини се събраха стотици, за да почетат 22-та годишнина от кончината му.

    На възпоменателния ритуал присъстваха областния председател на ДПС инж. Изет Шабан, заместниците му Бедрие Газиюмер, Сейфи Мехмедали  и д-р Ерджан Фърънджъ, кметовете на Ардино Ресми Мурад, Кирково Шинаси Сюлейман и Черноочене Айдън Осман. Тук бяха още областният председател на Младежко ДПС Байрам Байрам, председатели на законодателния орган, зам.-кметове на общини,общински съветници и активисти от Движението.

    От името на Централния и областния съвет на Движението за права и свободи бяха поднесени венци и цветя.

    „Д-р Садък Ахмет ще остане в паметта ни като борец за правата и свободите на турското малцинство в Гърция. Нашите пътища са идентични. Ние сме и винаги ще бъдем заедно с тях в общата ни кауза за отстояване на правата и свободите на малцинствата", заяви областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан.

    Д-р Садък Ахмет е роден на 7 януари 1947 г. в село Сиркели, Комотини. Завършил е Медицинския университет в Солун. През 1987 година е осъден на три години затвор, за това, че раздава брошури на членовете на партията на Демократите за правата на човека. През 1990 година отново е осъден, този път за това, че назовал западните тракийски турци – турци, но само след два месеца е освободен. Същата година е избран за независим депутат в гръцкия парламент. През 1993 година създава партията на приятелството, единството и мира (DEB) в Гърция.

    На 24 юли 1995 година на годишнината от мирния договор, подписан в Лозана д-р Садък Ахмет загива в тежка автомобилна катастрофа.

    Има над 150 улици на негово име в Гърция и Турция.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини