От х:

Днес в x:

По 250 лв. помощ за бедни първолаци

46 000 първокласници от цялата страна ще получат еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година. Правителството реши  на заседанието си днес да запази непроменен размера на сумата. Подпомагането е семействата с ниски доходи, чиито деца за първи път през тази година ще прекрачат училищния праг.

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище. Освен това, задължително условие за получаване на средствата е и през последните 12 месеца средният  доход на член от семейството да е по-нисък или равен на 400 лева. Децата с трайни увреждания, сираците и децата, които са настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето ще получат еднократната помощ без доходния тест.

В Хасковска област през септември в първи клас влизат 2127 деца, които са записани в 64 училища. В областният център Хасково първолаците са най-много -800.

Статистиката от последните години показва, че почти половината от семействата на първокласниците в региона получават еднократната помощ. Срокът за подаване на заявление-декларацията за отпускането й е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година. Пред социалните родителите трябва да представят бележка от училището, която да удостоверява, че детето действително е прието и записано там. От Регионалното управление на образованието вече са разпратили писмо към директорите с информация за това.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    МАНГО
    9 0
    14:46, 28 юни 2017
    Защо аз - който съм кадърен и имам висок доход, съм обложен с допълнителен данък? Излиза, че тези, които работят в сивата икономика или не работят, в повечето случаи получават и повече от мен. Защото тези помощи не им се водят и доход. Не стига, че помощите, които разпределя държавата в голямата си част, идват от такива като мен, ами ме карат и да се чувствам виновен пред децата си, че съм кадърен.
    Не получавам детски, не получавам помощи, не получавам еднократни суми! Моето дете с нещо по-различно ли е от другите деца? Или то си е виновно, че се е родило в семейство, в което родителите му работят по 50-60 часа на седмица?
    Няма ли някой с юредическо образование, който да заведе колективен иск за дискриминация от мое и от името на други като мен?
    Затова съветвам и стимулирам младите хора да напускат тази държава. Като останат некадърните и мързеливите, много ми е чудно от къде ще взимат чиновниците пари, за да ги раздават.
  • 2
    Ди
    дискриминиран
    2 0
    20:55, 28 юни 2017
    Тази несправедливост продължава от дълго време. Преди няколко години, когато моето дете тръгна на училище, на първия учебен ден група майки с гръм и трясък влязоха в книжарницата и се чудеха как да похарчат отпуснатите им пари. А нашето семейство със скромни средства , при двама работещи. едва събра пари за дрешки, за да е спретнато детето на първия учебен ден.
  • 3
    Из
    Изкласил
    2 0
    22:27, 28 юни 2017
    Няма нищо сега като идете в едно училище където директора му е един от организаторите на гей парада в София ще ви накара да си купите униформи и купони от фирма на зам директорката му за храна на децата ви.

Още новини

Последни новини