От х:

Днес в x:

Кибератаката тръгнала с фалшив ъпдейт на счетоводна програма

Кибератаката, предизвикала проблеми по цял свят, може да е започнала с фалшив ъпдейт на украинската счетоводна програма МЕДок.

Това съобщи в Туитър украинската киберполиция, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Няколко автори на антивирусни програми, включително "Лабораториите Касперски", вече посочиха МЕДок като вероятен първоначален разпространител на компютърния вирус. 

Фалшивият ъпдейт е бил разпратен около 10:30 ч. местно време (07:30 ч. вчера сутринта) и е заразил компютрите неизвестен брой организации в страната. След това програмата, искаща плащане на откуп в замяна на връщане на контрола над компютъра, се е разпространила и към други компютри.

Компанията МЕДок заяви във Фейсбук, че е била хакната, но не е разпространявала вируса. Украинската киберполиция подчерта, че не обвинява фирмата.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви снощи в реч пред Кралския институт по международни отношения, че Великобритания е готова да отговори с ракетен удар от въздух, суша или море, ако държавните й учреждения или институции бъдат подложени на кибератака. Той добави, че Лондон не разполага с доказателства кой стои зад вчерашната кибератака.

Снощи полската премиерка Беата Шидло разпореди свикване на правителствената група за управление на кризи във връзка с мащабната хакерска атака, предаде ТАСС. По-рано беше съобщено, че кибератаката не е засегнала Полша.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини