От х:

Днес в x:

Откриха "билборд" на 5200 години с космическо послание

Изображение 1 от 4

    Археолози откриха "билборд" с йероглифи, издълбани в скалите в пустинята Синай близо до египетското село Ел Хауи. Символите, които показват послание, свързано с космоса, са най-ранните монументални (големи) известни йероглифи. Те са датирани на около 5200 години. Скалните рисунки са открити от съвместна експедиция от Университета Йейл и Кралските музеи на изкуството и историята в Брюксел. 

    Новооткритото скално изкуство дава доказателства, че древните египтяни са измислили своята уникална система за писане, казва Джон Дърнел, професор в Университета Йейл, който ръководи експедицията съвмествно с египетското министерство на антиките. Скалните йероглифи, открити от него показват ранната фаза на формиране на древноегипетската писменост.

    Археолозите откриха и друга скална рисунка, на която е изобразено стадо слонове, създадена някъде между 4000 г. пр.н.е. и 3500 пр.н.е. Един от възрастните слонове в сцената е показан с малък слон в тялото му - "невероятен начин за представяне на бременно женско животно", казва Дърнел в изявлението на Йейл. Само няколко подобни сцени са известни в Египет. Например, ваза, открита по-рано в Абидос, изобразява бременна женска хипопотам, пояснява археологът пред Live Science.

    Четирите ранни йероглифни знаци са издълбани около 3250 г. пр. Хр. Символите са високи около 70 сантиметра и са имали "почти абсолютно бял цвят, контрастиращ с патината на заобикалящия кафяв камък", когато са били прясно издълбани. ,

    Един от знаците показва глава на бик на къс кол, символ, който се намира на други места в Египет. "Главата на бика е символ на царската сила по време на формирането на египетската държава", казва Дърнел пред Live Science.

    Другите три знака показват два щъркела, обърнати с гръб един към друг и ибис между тях  Тази последователсност е "изявление за космоса през слънчевия цикъл", по думите на Дърнел. Подобни символи могат да се видят на други египетски обекти.

    Заедно четирите символа са били "израз на царствената власт над подредения космос", обяснява археологът и допълва, че "надписът е бил видим за пътниците, пътуващи до и от ранния град Елкаб". Йероглифите са били видими за всеки, който минава през това време, което предполага, че много древни египтяни са могли да разберат знаците, казва в заключение Дърнел.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини