От х:

Днес в x:

6-годишната Емануила празнува рожден ден на работилницата за цветя

    Различен рожден ден, прекаран в компанията на  много непознати и с приятни емоции отпразнува 6-годишната Емануила от Хасково. Тя беше сред десетките деца, които се включиха в Работилницата за цветя, организирана в деня на цветята, билките и слънцето-Еньовден от Младежкия център.

    Инициативата започна малко след 10 часа пред детския отдел на Регионалната библиотека „ Христо Смирненски“. Там децата се включиха  в творческата работилница за цветя. Някои, сред които и рожденичката, рисуваха любимите си цветя и картини от лятото, други пък хванаха ножицата, иглата и конеца, за да си ушият сърце, кото после напълниха с уханна лавандула. А докато творците се съсредоточаваха върху заниманията си, на любопитковците смолянският билкар Венцислав Кущилов  разказа любопитни подробности за силата и въздействието на билките  и  почерпи всички с чай.Всеки получи и билкова китка.

    Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

    Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето.  Жените – баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за ,,болестта без име”.

    В народните традиции празникът се нарича още и Яневден, Яновден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка. Затова на 24 юни има и много именници, днес празнуват: Еньо, Йоан, Йоана, Ивет, Иван, Ивана, Иванка,   Яне, , Яна, Янко, Яница, Янина, Янита, Янета, Янис,  Янимира, Янимир, Янислава, Янислав, Янизара, Янизар,  Калоян, Даян, Даяна.  Всички с имена на билки също имат имен деден.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Чо
      Чобанина
      3 0
      18:11, 24 юни 2017
      Чества се рождението на Йоан Кръстител бе Кръшков да та ибавкухата лейка и тебе. А пък който днес се изпусне и пише че баячки и врачки имали ден, то директно ги предлагам за отлъчване от църквата, баси и тъпунгерите драскачи
    Последни новини