От х:

Днес в x:

Представляващият ВСС поиска оставката на Лозан Панов

Лозан Панов трябва да подаде оставка или ще поставя въпроса за отстраняването му пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Това заяви Димитър Узунов, представляващ ВСС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3.

В разговора бе дискутирана предотвратената възможност за предсрочното излизане от затвора на двама от членовете на групата на „Наглите“ и отговорността на съдиите, които на първа инстанция са го разрешили.

Димитър Узунов заяви, че няма никакво значение кои са имената на тези съдии, според него по-важното в случая е, че крайният съдебен акт е такъв, какъвто законът изисква. „Знаете ли колко съдебни акта се изменят, отменят, променят, нищо фатално не е станало, така е преценила първата инстанция в лицето на двамата колеги“, заяви той.

На въпроса на водещата дали ВСС ще се занимава с този случай, Димитър Узунов отговори, че преди промяната на Конституцията ВСС е имал дисциплинарни правомощия, след промените тези правомощия са отпаднали, така че това в момента е в правомощията на Върховния касационен съд (ВКС) и евентуално от председателя на Градския съд.

Самият Узунов обаче изрази личното си мнение, че не вижда да има нарушение. „Няма нарушение от страна на съдиите?“, попита още веднъж водещата Илиана Беновска, събеседникът й отговори: „Ами законът е такъв, дава възможност за предсрочно условно освобождаване!“. 

Димитър Узунов обясни, че ВСС бил предложил редица промени в процесуалните закони. Ако това се реализира, ще бъде разтоварен не само СГС, но и претоварения Софийски районен съд, както и претоварените административни съдилища на територията на София. „Ето за това лидерът на съдебната система г-н Панов трябва да говори, а не така абстрактно! Ние сме предложили мерки, нито се интересува, нито пита, нито знае! Те колегите в страната го знаят това нещо!“, категоричен бе Димитър Узунов.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини