От х:

Днес в x:

Десетки се поклониха пред паметта на загиналите на Илиева нива

    В местността Илиева нива край Ивайловград десетки дойдоха днес за  традиционния  тракийски събор в почит на паметта на избитите през 1913-та година тракийски бежанци,сред които е имало и 200 деца.

    Областният управител на Хасково Станислав Дечев  също участва в поклонението на Илиева нива. 
    В честването участваха кметът на Ивайловград Диана Овчарова, депутатът от ГЕРБ д-р Георги Станков, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества, на местната власт, наследници на бежанците. 
    В паметното слово, посветено на годишнината от кървавите гонения, Областният управител Станислав Дечев заяви:„Историческите факти няма как да бъдат променени. Събитията и жертвите няма как да бъдат забравени. Болката не може да бъде заличена. Защото няма българско сърце, което да не кърви, когато идва тук на Илиева нива. "
    Кметът на Ивайловград Диана Овчарова благодари на тракийските наследници за тяхната всеотдайност за общобългарската кауза и на всички присъстващи, че отдават дължимата почит на невинните жертви от 1913 г. 
    Венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Специално за тракийското поклонение в Ивайловград гостува и делегация от град Лонго, Франция, водена от кмета й Колет Линет. 
    Десетки балони, с цветовете на националното знаме, полетяха в небето в памет на избитите през 1913 годна. По време на Междусъюзническата война османската войска убива над 200 бебета и деца, скрити в растителността покрай река Арда от родителите им – българи, бягащи от преследващата ги армия. 

    Haskovo.net
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини