От х:

Днес в x:

Светът е джаз сцена днес, в Хасково 30 април беше на 27-и

За шести път на днешния 30-ти април светът се превръща в джаз сцена. През тази година град-домакин на глобалния концерт на звездите в Международния ден на джаза е Хавана. Събитието в кубинската столица е под егидата на ЮНЕСКО и е по идея на посланика на добра воля на хуманитарната организация Хърби Хенкок.

В организацията се включва и Джаз институтът „Телониъс Монк“. Глобалният концерт в Големият театър на Хавана „Алисия Алонсо“ ще събере звезди от различни жанрове в спектакъл, обединяващ богатство от стилове, култури и езици. По традиция той ще бъде излъчен и в интернет.

„Афро-кубинският джаз и неговата богата история са изиграли ключова роля в развитието и обогатяването на джаза. Несравнимият тромпетист Дизи Гилеспи заедно с уважаваните кубински музиканти Марио Бауза, Мачито и Чано Посо вплитат афро-кубински ритми в американския джаз, за да създадат ново, енергично звучене, което определя модерната музика. Ние сме толкова доволни, че Хавана ще бъде глобален град-домакин на Международния ден на джаза 2017 г. От името на световното семейство на джаз музикантите, преподаватели и ентусиасти бих искал да благодаря на жителите на Хавана и Куба за тяхната огромна подкрепа за тази световна музикална форма на изкуство.“, казва Хърби Хенкок за предстоящия джаз фурор.

Празненствата за Международния ден на джаза в Куба започнаха седмица по-рано. В съпътстващите събитието прояви- безплатни джаз концерти, майсторски класове, джем сешъни, които се провеждат на всяка възможна сцена в кубинската столица, се включиха музиканти и преподаватели от различни краища на света.

Специални образователни джаз програми са представени в над 11 000 училища в Куба. Подобни инициативи се провеждат и по целия свят в повече от 190 държави на всички континенти.

В Хасково Международният ден на джаза беше отбелязан в аванс- на 27 април с концерт на формация от приятели в живота и на сцената. Димитър Русев -Мутата бе и участник, и домакин, включиха се още Иван Тонев от Димитровград на ударни, един от най-добрите контрабасисти от новото поколение пловдивчанинът Христо Минчев и вокалът Цветомир Цанков, който е от Габрово.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Го
    гого
    3 -1
    12:04, 30 апр 2017
    Две баби си говорят,едната пита,ти кога беше родена,тя отговаря,на 9 септември 1940г. Лъжеш казва задалата въпроса,преди 1944 година НЯМАШЕ 9 септември!!! Не знам защо, но като прочетох заглавието на тази статия се сетих за този виц!!!
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    2 0
    07:54, 1 май 2017
    Абе 40-ста година това баба ли е?Направо си е гадже!
  • 3
    До
    до мастикаджия
    1 -1
    16:57, 1 май 2017
    Ти на колко години си?
Последни новини