От х:

Днес в x:

Телекоми тестват летящи 4G станции

Два от водещите телекомуникационни оператора – американските Verizon и AT&T – провеждат изпитания с летящи мобилни станции за 4G комуникации. Безпилотните машини ще поддържат комуникациите в засегнати от бедствия райони.  

Наскоро Verizon е извършил успешни изпитания на безпилотна летяща станция RS-20 с оборудване за 4G. Тeстовете на системата са проведени на височина 914 метра, съобщи Aviationweek.com.

Крилата на станцията имат размах 5,2 метра, а теглото й възлиза на 24,9 кг. Апаратът RS-20 излита с помощта на пневматичен катапулт, достига височина до 6,7 км и може да остане във въздуха в продължение на 16 часа.

През май тази година Verizon ще тества системата RS-20 в рамките на мащабни учения на спасителните служби, по време на които ще се отработват тактики за елиминиране на последствията от стихийни бедствия.

Подобни изпитания по-рано тази година проведе и операторът AT&T. В ролята на летяща мобилна станция компанията използва квадрокоптер Flying COW, който осигурява 4G покритие на площ от 104 кв. км.

Очаква се скоро подобни апарати да намерят приложение в райони, пострадали от бедствия, където се налага спешно обезпечаване на комуникациите, докато бъде възстановена инфраструктурата.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини