От х:

Днес в x:

Историци разказват за дейността на Васил Левски в Хасково

    Редица мероприятия предвиждат от регионалното историческо дружество „Клокотница“ за професионалния си празник – деня на историка. По традиция се отбелязва в дните около 3 март, като тази година от ръководството на организацията избрали честването да е на 2-ри, каза на официален брифинг председателят на дружеството Ангел Попов. На пресконференцията в Регионалния исторически музей присъства директорът на институцията Пенко Добрев, който по устав е зам.-председател на дружеството, и д-р Красимира Узунова от отдел „Нова история“ в музея, която е секретар.

    Честването на Деня на историка започва със среща с кандидат-студенти в лекционната зала в музея на 3 етаж в 14 часа. На срещата ще присъстват проф. Димитър Саздов, проф. Агоп Гарабедян и доц. Румяна Комсаланова.

    Час и половина по-късно е предвидена научна конференция с участието на шестима лектори, които ще говорят на различни теми. Тази година в национален мащаб се отбелязват 180 г. от рождението на Васил Левски, за което ще говори проф. Иван Стоянов, преподавател във Великотърновския университет и председател на фондация „Васил Левски“. По повод 140 г. от началото на Руско-турската освободителна война и ролята на московските славянски комитети ще говори адвокат Надежда Стоянова – председател на Славянското дружество в Хасково, което е съорганизатор на научната конференция. За войната ще говори отново проф. Иван Стоянов.

    Научно съобщение ще изнесе Румен Георгиев от музея за идването на Апостола на свободата в Хасково и създаването на революционен комитет. Недялко Димов от музея ще разкаже за Петър Берковски като председател на комитета.

    Проф. Искра Баева ще говори за 100 г. от Октомврийската революция и нейното отражение в България. Проф. Евгения Калинова – 70 г. от Парижкия мирен договор.

    В 12 часа на 2 март в театъра историците са предвидили и съвместна изява с военните - слово за освобождението на Хасково и филм за Нешо Брайков.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Цъ
      цървулан
      5 -4
      20:35, 27 фев 2017
      Абе тая д-р Узунова хирург ли беше интернист ли беше все не мога да си спомня
      • Ма
        Малък Гошко
        3 -3
        23:08, 27 фев 2017
        Просто по-умна от теб
    • 2
      Ба
      бай петър залгата
      1 -2
      10:57, 28 фев 2017
      Мисля че е патоанатом Бил съм и пациент
    • 3
      Гр
      гражданин
      1 0
      17:26, 28 фев 2017
      Поклон, пред учителя и човека , г-н Попов!
      Учител на поколения хасковлии по история!
      Учител на моите две деца, които благодарение на него се подготвиха преди години за изпита по история СУ " Климент Охридски".Завършиха университета и са пълноценни, големи вече хора.
      Мой учител!
      Поклон учителю!
      Бъди жив и здрав!
    Последни новини