От х:

Днес в x:

На 1000 души население се падат 2,2 общински служители в Хасково

Малко хора, много общински служи. Това е изводът от изследването на стажантите в Института за пазарна икономика Силвия Чомакова и Мирослав Хаджийски, публикувано в секцията „Регионални профили. Показатели на развитие.

Според анализа продължаващият спад на населението в редица райони на страната води до все по-фрапантни съотношения между размера на общинските администрации и броя на обслужваното от тях население. Данните, които се анализират са на базата на тримесечната ставка на Министерство на финансите за финансовото състояние на общините, които включват и информация за броя на общинските служители. Данните на МФ показват, че общините с най-малък брой общински служители спрямо населението са Добрич, Бургас, София и Русе - под 2 служителя на 1000 души население. Подобна е ситуацията и в останалите големи областни градове - броят на служителите е сравнително малък спрямо общия брой на населението. За Хасково данните показват, че 1000 хасковлии се обслужват от 2,2-ма служителя в общината.

Доста различна е картината в малките общини, като на места се наблюдава над 10 пъти по-високо съотношение между общинските служители и населението. Пример за това е община Трекляно в област Кюстендил, където при население от 889 души имаме 35 общински служители.

В област Хасково фрапиращи са данните за община Маджарово например, където общинските служители са 16 на 1000 души население. В Стамболово щатът също е раздут. Според засечката на 1000 жители там се падат 14,6 служители в общината.

Тези данни показват, че макар териториално-административна реформа в момента да не е на дневен ред, тя няма как да бъде избегната в близко бъдеще, особено ако текущите правомощия и задължения на общините се запазят и занапред или бъдат разширени, коментират анализаторите.

Заключенията им сочат, че има общини, в които именно местната администрация е един от най-големите работодатели – зависимост, която наред с въпроса за ефективността на публичните харчове, повдига редица притеснения относно политическите процеси на местно ниво.

Значителни разлики в съотношението между общинските служители и местното население се наблюдават и на областно ниво. Събираните данни при това отчитане от авторите на изследването са от два различни източника - официалните годишни отчети на общините (2010 и 2014 г.) и данните на МФ (2016 г.).

Наблюдава се намаляване на броя на общинските служители на 1000 души от населението в някои части от страната, като най-ярките примери за това са област Добрич, където през 2014 г. на 1000 души са се падали по 7,18 служители, а през 2016 г. броят им е намален до 4,35. Подобна тенденция на свиване броя на общинските служители има и в областите Пловдив, Ямбол, Хасково и Габрово. Тук броят на населението и този на общинските служители се намира в правопропорционална връзка - с намаляване на жителите в областите, намалява и броят на общинските служители в областта.

В Хасковска област например през 2010 г. на 1000 души население е имало 4.02 общински служители общо, през 2014 г. администраторите в общините вече са 4,12, а през 2016 г. -3,65 служители в общините обслужват 1000 души.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    По
    Порчо
    53 -8
    13:32, 12 фев 2017
    Основният извод е, че продължава обезлюдяването на България, с изключение на София и още 3-4 големи града. Всичко това дължим на дебилните ни политици и най-вече на тиквеното управление на ГЕРБ, през последните 6-7 години. Българите сме търпелива и издържлива нация, но няма народ, който да оцелее при такива крадливи, лъжливи и войнстващи простаци, като нашите!
    • Ис
      истината
      51 -7
      14:09, 12 фев 2017
      Не разбирам защо се коментира само бройката на общинските служители, а не техния капацитет да си вършат задълженията. В община Хасково е пълно с некадърни назначения. Още по-трагично е положението със самия кмет, който за съжаление няма потенциала да управлява Хасково. Спавка - последната година и нещо от затъването на града.
  • 2
    Ха
    Хасковлия
    13 -32
    13:54, 12 фев 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ед
      Един
      12 0
      01:44, 13 фев 2017
      Какво е различното между ГЕРБ и БКП, освен разликата в буквите в абревиатурата?
    • Ha
      hask
      2 -1
      10:48, 13 фев 2017
      " Хасковлия" абсолютно си прав! Най-голямото обезлюдяване е по причина че "патрициите" ( БКП). Държаха 45 години народа на ръба на глада и когато се отвориха границите, народа се разбяга и най-напред кадърните, способните, младите си намериха работа. Сега тролове на "социалистите" пишат минуси с надеждата отново да излъжат народа, но всеки си заслужава съдбата!
  • 3
    Ан
    Анонимен
    9 -21
    14:15, 12 фев 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    Разбира се че в най-малките населени места администрацията ще е най-голяма. Ако искаме хора да продължават да живеят в малките населени места и те трябва да имат удобства. Иначе трябва да идват в града за всякакви документи. Този проблем може да се реши с елетронното правителство. Да има хубав интеренет и всички документи да се поръчват по интернет и да ви се връщат по пощата. Ако не може така, за хората е по-лесно да си изкарват документи на место, а не да пътуват до големия град. Иначе ако няма болници, няма администрация и всичко е трудно то разбира се никой няма да остане да живее там, ще се обезлюди всичко. А понякога наистина и общинската администрация дава работни места по селата и така трябва да бъде. Като няма къде да работят тези хора какво да правят?Като говорите за статистика внимавайте, зад нея стоят реални човешки животи.Не може хоп и да се съкрати и администрацията по селата! Тези хора после все едно че сме ги захвърлили някъде и няма никаква грижа за тях.
  • 5
    Да
    Дари
    32 -6
    16:11, 12 фев 2017
    Беливанов подай оставка...


    Не искаме Станислав Дечев бъде депутат,тоя път НЯМА да гласувам за ГЕРБ

    ГЕРБ създаде партия ДОСТ,ГЕРБ я разреши да се регистрира.
Последни новини