От х:

Днес в x:

ЕК представя утре мониторинговия си доклад за България

Европейската комисия (ЕК) ще представи утре докладите за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Предвижда се докладите да оценят напредъка на двете държави от въвеждането на механизма преди десет години, съобщава БТА.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази неколкократно очакването механизмът да бъде прекратен до края на мандата на комисията през 2019 г. 

В миналогодишния си доклад ЕК изрази очакването нашата страна да доразвие предприетите мерки за подобряване на надеждността на случайното разпределение на делата и на назначенията в съдебната система. Комисията препоръча реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез необходимите изменения в Закона за съдебната власт. Докладът отбелязваше нуждата от постигането на резултати, показващи прозрачно и последователно вземане на решения от ВСС по назначенията, при ясни стандарти за професионални качества и етика. Препоръката за осъвременяване на българските наказателни закони също остана в сила. Препоръчваше се цялостна реформа на наказателната политика в съответствие с идеите, заложени в стратегията за реформа на съдебната система, припомня БТА.

По отношение на борбата с корупцията комисията очерта задачата за бързо повторно разглеждане от Народното събрание на предложенията на правителството за нов закон. ЕК настоя за продължаване на действията за справяне с корупцията сред редовите служители на МВР.

В областта на борбата с организирана престъпност се посочваше, че България трябва да постигне резултати с налагането на окончателни присъди. Комисията очакваше приемането на подобрения в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. 

Коментари в сайта

Последни новини