От х:

Днес в x:

В Астана започнаха преговорите за Сирия

В хотел "Риксос" в казахстанската столица Астана започнаха преговорите за Сирия, предадоха ТАСС и БТА.

Главните въпроси, които ще се обсъждат, са режимът на прекратяването на огъня в страната, раздирана от гражданска война, и организирането на консултации за Сирия в Женева на 8 февруари.

Делегациите на правителството в Дамаск и на сирийската опозиция седнаха на масата на преговорите. Но самият диалог между тях ще протече чрез посредник, както се и очакваше.

При опитите за рестарт на междусирийските преговори в Женева миналата година делегациите на правителството и на опозицията никога не се оказваха на една и съща маса.

Малко преди началото на разговорите в Астана делегацията на сирийската опозиция обяви, че не планира днес директни разговори с представителите на Дамаск.

Говорителят на опозиционната делегация Яхия ал Ариди каза:

"Първата сесия на преговорите няма да бъде помежду ни, защото сирийското правителство не спазва ангажиментите по споразумението за прекратяване на огъня от 30 декември."

Преди началото на преговорите специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура разговаря с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

От името на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш де Мистура благодари на Назарбаев за осигуреното домакинство на преговорите.

"Вашата страна има голям опит и показа пример в уреждането на сложни ситуации на международната сцена - каза той. - Като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН Казахстан ще има допълнителни възможности да допринесе за уреждането на сирийския конфликт."

В преговорите за Сирия в Астана участват делегации и на Русия, Иран, Турция и САЩ. Преговорите продължават утре.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини