От х:

Днес в x:

Студ и жега са еднакво тежки за вашата кола

Живеем в студена зима, каквато по българските ширини не е имало от 10-15 години. Изглежда лукс температурите да се покачат над 0 градуса, но и това ще стане през пролетта. После бързо ще дойде лятото, а дългосрочните прогнози са, че то ще е по-горещо от обикновено. Затова е полезно да знаем няколко прости начина за охлаждане на колата в жегите и да мечтаем за тях в ледената зима.
Японците, например, предлагат в Ютюб съвсем прост способ за охлаждане. Той се състои в това, че се отваря прозореца на едната предна врата, а другата предна се отваря и затваря многократно, подобно на ветрило. Това сваля с около 3 до 5 градуса температурата в колата. Представете си, че през лятото тя може да е над 50 градуса и с простия способ на японците може да бъде смъкнат до 45 градуса.
Българският професор инж. Иван Миленов е изобретил система за охлаждане на автомобил, който няма климатик и през лятото в него е ужасно горещо. Самият той казва, че климатикът е по-добро техническо решение, но и неговото устройство от два вентилатора е възможност да се диша по-леко при температури от 40 градуса навън. Още повече, че климатикът е по-скъпо техническо решение, трябва да се зарежда всяка година, да се подменят филтрите. Личната кола на професора от Техническия университет "Тодор Каблешков" се задвижва с енергия от слънцето. Така работят и вентилаторите на охлаждащото устройство. Все още обаче това устройство не се продава.

Иначе експертите на онлайн магазина autodoc.bg съветват в горещините от време на време да се изключва климатика на колата. Това е необходимо, за да се намали натоварването върху охладителната система на автомобила, която се задъхва от работа и никак не й е лесно да охлажда хем двигателя, хем да помага на климатика да работи. Понякога дори се налага да се пусне парното през лятото, за да се помогне за охлаждане на двигателя. Никак не е приятно парното да работи при 30-40 гадуса навън, но така се гарантира, че колата ще върви, тъй като при работещо парно високата температура от двигателя се издърпва към прозорците и излиза навън. Налага се да се изтърпи и този способ за охлаждане, за да се стигне до целта на пътуването. Когато се налага да чакате в задръстване през лятото, също е препоръчително да се изключи двигателя с цел охраждане. Но добрият шофьор знае, че не трябва да се разсейва и трябва да следи движението пред себе си, за да запали бързо, когато колоната потегли. Така няма да стане причина за ново задръстване и няма да предизвика проблем на собствената си кола, което може да наложи намесата на хората от autodoс. Те припомнят, че винаги трябва да се следят индикаторите за температура на двигателя и при най-малката неизправност или съмнение за такава да се потърси квалифицирана помощ.

Спонсорирана публикация

Източник: Haskovo.NET
Последни новини