От х:

Днес в x:

И президентът на Румъния протестира против правителството

Десетки хиляди румънци излязоха на протест в Букурещ. Те се обявиха срещу плановете на правителството да освободи около 3000 затворници. Според управляващите социалдемократи румънските затвори са пренаселени и затова хиляди нарушители на закона трябва да бъдат пуснати на свобода.

Местата за изтърпяване на наказания в страната са предвидени за 19 000 затворници, а сега в тях се държат 28 000 души.

Според протестиращите обаче така ще се даде възможност на корумпирани политици да избегнат наказателна отговорност.

Президентът Клаус Йоханис, който също се включи в протеста, поиска правителството да се откаже от намеренията си.

„Дойдох тук на Университетския площад, както и хиляди румънци, за да изразя възмущението си", заяви Йоханис. „Група политици с проблеми с правосъдието иска да измени румънското законодателство, за да отслаби правовата държава и това е недопустимо. Недопустимо е в резултат на измененията в законите десетки и стотици политици, които имат проблеми със закона, да се окажат чисти и да продължат да нарушават закона", добави още държавният глава.

Участниците в неразрешения протест преминаха през центъра на румънската столица като блокираха изцяло движението на транспорта. Протестиращите се събраха пред централната правителствена сграда, Социалдемократическата партия и партията „Алианс на либерали и демократи" (АЛДЕ). Те скандираха лозунги против кабинета и социалдемократите. Според данни на полицията, участниците са били до 15 хиляди. Няма регистрирани сериозни инциденти.

Източник: http://frognews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини