От х:

Днес в x:

Сирийската опозиция ще преговаря само за примирие в Астана

Представителите на сирийската опозиция ще преговарят само за запазване на договореното от Русия и Турция примирие, предава Ройтерс, позовавайки се на източник от бунтовниците. 

"Няма да навлизаме в каквито и да е политически дискусии и всичко се върти около придържането към преустановяването на огъня и хуманитарния аспект за намаляване на страданията на сирийците под обсада, освобождаване на задържаните и доставка на хуманитарни помощи", заявява говорител на опозиционната делегация Яхия ал-Ариди

Според опозицията правителството има интерес да отклони вниманието от тези въпроси.Сирийският режим заяви готовност да преговаря с бунтовниците, които смята за терористи, ако предадат оръжията си. 

"Ако сирийският режим смята, че присъствието ни в Астана е предаване, това е заблуда", допълни ал-Ариди. 

14-членната делегация няма планове да се среща лице в лице с представителите на правителството. Целта на опозицията е да търси политически преход в погълнатата от гражданска война близкоизточна страна. 

По думите на високопоставен опозиционен представител влязлото в сила на 30 декември примирие ще се провали, ако Русия не успее да контролира действията на подкрепените от Иран бойци, които се сражават в полза на Башар Асад. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини