От х:

Днес в x:

ИДИЛ унищожиха Тетрапилона в Палмира

Ектремистите от “Ислямска държава” са унищожили емблематичния паметник, известен като Тетрапилона в историческия град Палмира, заяви правителството на Сирия, цитирано от Archaeologynewsnetwork.

Маамун Абдулкарим, ръководител на отдел „Антики“ в Сирия, каза, че екстремистите са разрушили фасадата на театър от втори век, заедно с четири паметници с по четири колони от Тетрапилона.

Това е поредната атака на терористичната група върху световното културно наследство. ООН определи акта като "военно престъпление“ и изрази притеснение за останалата част от антиките в Палмира.

Палмира е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, свързана с Персия, Индия, Китай, Римската империя и Средиземноморския регион. През 2015 година екстремистите превзеха града за 10 месеца. През това време успяха да унищожат редица от паметниците и предизвикаха международен протест.

Екстремистите са унищожили древни обекти из цяла Сирия и Ирак, тъй като ги възприемат като паметници на идолопоклонство.

"Тетрапилона е архитектурен символ на духа, на срещата и отвореността на Палмира и това също е една от причините, поради които от ИДИЛ се опитват да я унищожат", каза Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, в изявление.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини