От х:

Днес в x:

Спряха лифта към „Орфей“. Бисери изпод преспите в Хасково

Изображение 1 от 4

    10-дневно напрежение. Сняг, лопати, на места - мотики, и пак сняг, болки в кръста, замръзнали крака и ръце. Такава беше обстановката в Хасково над белоснежните улични шапки.

    В преспите обаче се роди и жизнерадостен фолклор, който хората изляха в социалните мрежи, както и в разговорите в кафенета и на улицата. Подобно на англичаните, за хасковлии времето беше тема номер едно.

    Така се родиха незабравими бисери, който екипът на Haskovo.net събра от публикации на хасковлии във Фейсбук, както и от писма на читатели и дочути реплики на улицата.

    Публикация от сряда, 18-ти януари, първият истински тежък снежен ден, например гласи: „В ски сезона в Хасково работят следните писти: кв. “Бадема”, жк.“Дружба“ едно и две...”

    И тъй като в този ден около 8 часа тролейбусният транспорт спря заради паднало дърво на бул.“Съединение“ и тролеите не можаха с часове да изпълняват курсовете си, поредният зевзек публикува: „Съобщаваме, че лифтът към кв. “Орфей” е спрян заради лошото време!”

    По-късно заради трупващия се непрекъснато сняг и трудното чистене на улиците, беше пусната и следната мантра: „Ако видиш снегорин - пожелай си нещо!“

    На 19-ти януари, когато се чества 139-годишнината от Освобождението на Хасково от турско робство, хората навързаха датата с усещането си от пробилите снегорини и по кварталните улици.

    Във Фейсбук се появи следната публикация от орфеец: „На излизане от вкъщи при нас дойде снегоринът. Посрещнахме го като освободител!”

    В друг пост на хасковлия пък беше съобщено “В Хасково всички писти...и към ЯМАЧА, и към КЕНАНА са отворени!!! “

    А ето как друг сподели във Фейсбук сагата около търсенето на информация за почистването на снега и изводите си от ситуацията:„Обаждахме се на разни телефони и ни обясниха, че докато вали чистене няма да има. После като спря да вали - духало вятър и нямало смисъл да чистят. Като спря вятърът, полицията не пускала техниката, за да не закъса. Най-накрая, на третия ден имаха зелена светлина за чистене, ама тогава машините замръзнали и не могат да запалят. И като запалиха, пак заваля...... С други думи: няма ли слънце, няма снегопочистване...“

    Очевидци пък разказаха следният случай, станал на ул. „Г. Кирков“. Мъж лашка колата изпод преспите, за да излезе от снежния капан. На добронамерената забележка от случаен минувач: Внимавай да не ожулиш вратата, опира в леда, отговорът е: „Карай, колата е на жената!“

    След като обстановката се поразтуши и снегът спря най-после в петък, на 20-ти януари - ден след като петият президент на България Румен Радев се закле, се появи и обяснение защо Хасково беше градът с най-дебела снежна покривка. Фейсбукар обясни истинската причина за това: “В Хасково има най много сняг, а знаете ли защо?! Ами защото президентът Румен Радев е от този край, ще има от всичко по много, бол ! :) :) Ха дано ! :) “

    Към пожеланията за имане в Хасково се присъедини и друг хасковлия, който изсипа във Фейсбук и молитвата „А дано и снегорини да има повече догодина....амин!”

    Но като истински финал на висшето мисловно състояние прозвуча съветът на хасковлия към всички мрънкащи заради студа: “Ако нямате достатъчно чай, за да се стоплите ....... сипете си уиски!”

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Надявам се много хора да са гледали от веселата страна на нещата. Отдавна не сме имали толкова сняг и такава красива зима. Това разбира се си носи проблемите, но нека повече да се усмихваме. Бяхте написали че за съжаление лопати с дистанционно няма -:)))))
      • Ня
        Няма прошка
        47 -44
        12:25, 21 яну 2017
        Тази статия е писана с цел да замаже очите на хората и да смекчи гнева им, но няма да стане. След това тотално безсилие на кмета и общината да се справят със снега - няма прошка! Много сте зле!
    • 2
      11
      111
      72 -43
      09:47, 21 яну 2017
      С две думи ръководството на Община Хасково са гола вода! И проблемите със снега, уважаеми, все още не са приключили. За всичко това да "благодарим" на Беливанов, Биляна Димитрова, Балкански и Евгени Консулов! За хаоса, който създадоха в града и селата.
    • 3
      Ее
      еееее
      55 -32
      10:09, 21 яну 2017
      статията е за настроението, което носи ситуацията с многото сняг. На някои хора каквото и да им напишат изводите им са винаги едни и същи. Спрете се вече - стария кмет го няма, с голямо удоволствие го забравихме! Новите имат много кусури още, но с тях се говори и има желание за помощ към хората. Пък замислете се, управляват от малко повече от година, има още много неща да се желаят, наследството не беше добро - стари общински служители ( още не са махнати) и много фалшификации и кражби .... вече няма такива неща
      • 11
        111
        46 -17
        10:24, 21 яну 2017
        Още малко и вие ще останете в историята, не се притеснявайте.
      • То
        Той
        23 -1
        12:10, 21 яну 2017
        Виждам че от коментарът ти блика добро настроение, хич не става дума за политика?
    • 4
      То
      Той
      10 -1
      12:13, 21 яну 2017
      Горните ми мисли - към коментара на "еееее"
    • 5
      Зо
      Зоя
      14 -14
      18:14, 21 яну 2017
      Благодаря на общината, че полагаха толкова усилия и продължават. Въпреки, че за мрънкащ човек-угодия няма. Чудна зима наистина, усмихнете се
    • 6
      Дд
      ддд
      19 -12
      18:32, 21 яну 2017
      Хайде стига сте се политизирали. Мечтаехме за такава зима от години. Какво искате - да извозят всичкия сняг и да няма на какво да се радват децата!? Иначе всички качват снимки във ФБ на КРАСИВО СНЕЖНО ХАСКОВО! Ще си я спомняме тази зима, надявам се повечето като мен - С НАСТРОЕНИЕ - бяло и приказно!
    • 7
      Ге
      Георги
      7 -1
      19:38, 22 яну 2017
      Красотата е супер, но това за някои от нас, на които им е платено, в случая означава повечко работа. И вместо да гълтат само пари, добре ще е да свършат нещо. Не само да чакаме слънцето да изпече - а и то няма например да изчисти препълнените кошове с боклук.
    Последни новини