От х:

Днес в x:

Ученическите юмруци удрят първо във Фейсбук

Изображение 1 от 2

    Насилието сред учениците се разгорещява най-често във Фейсбук преди да бъде пренесено в училищния двор или да излезе на улицата.

    Много от фейсбукарските приятели, връстници на спорещите, вместо да потушават напрежението в нета, нахъсват каращите се. Основната цел е сеира, който после им е в кърпа вързан на живо. Това призна доброволката по проекта „Казвам НЕ на насилието у дома” - Магдалена Димитрова. Тя е 12-класничка в хасковското училище “Св. Паисий Хилендарски“. Училището й е включено в пилотния проект на Фондация „Български център за джендър изследвания”- клон Хасково, чиято крайна цел е да се изработи специализирана учебна програма за превенция и защита от домашно насилие. Проектът е финансиран от Министреството на правосъдието и ще е 7 месечен. През това време чрез ролеви игри, беседи и интерактивни комуникации експертите към Фондацията ще работят превантивно по темата за домашното насилие и дискриминацията с учениците от 6-ти, 7-ми и 8-ми клас в пилотното училище.

    При официалното представяне на проекта днес участваха представители на МВР, на отдел „Закрила на детето“, на Детската педагогическа стая и юристи.

    Идеята е след приключването на пилотното приложение на специализирана учебна програма, тя да бъде разпространена и в други училища в Хасковска област, с което се ангажираха от Регионалното управление на образованието. Според статистиката през последната година насилието в хасковските училища е намаляло в сравнение с предходните 2-3 години. Регистрираните случаи са леки, по-скоро спречкване или спор в коридорите на школата, но няма побоища и кавги, които да завършват с тежки последствия. Магдалена Димитрова обаче коментира, че повечето от връстниците й продължават да решават споровете си с юмруци. Разликата отпреди е само тази, че се въздържат това да става в училище, заради по-затегнатия контрол.

    Тя се е захванала с доброволческата работа по темата с насилието, защото не иска да вижда невинни деца, които често страдат от деца-насилници.

    Превенцията като цяло е в основата на проекта в училище, обясни ръководителят на проекта Кристина Йорданова. Важно е да научим децата да не използват насилие за решаване на спорни теми. Често насилието в клас е продължение или фикция от насилието у дома. Затова макар на едно дете да помогнем да осъзнае, че не бива да повтаря модела, вече ще е успех за нас, коментираха от БЦДИ.

    По време на срещата стана ясно, че все по-често се прилага Законът за защита от домашно насилие от „Закрила на детето“. Така защита се получава максимално бързо, в рамките на 24 часа. Стана ясно, че в Хасково наскоро е имало подобен случай, при който непълнолетна бременна майка с дете е била тормозена физически и психически от съпруга си - наркозависим. След като го напуска и се връща при семейството си, той продължил да я преследва и да прилага натиск и върху роднините на момичето. Затова от „Закрила на детето“ са приложили именно този закон, за да защитят непълнолетната майка.

    От МВР-Хасково пък поясниха, че не са много нарушителите на ограничителни заповеди след домашно насилие. По-големият проблем е, че има много случаи, при които жертвата се връща сама при насилника си многократно, прощава му, после пак тръгват скандалите и насилието, отново се иска ограничителна заповед, и отново жертвата прощава и се връща. Най-фрапантният подобен случай е седемкратно връщане на жертвата при насилника й.

    Красимира Апостолова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини