От х:

Днес в x:

По Коледа Шотландия използвала само вятърна енергия

WWF Scotland съобщи, че вятърната енергия, генерирана от турбините на Островите, за първи път е успяла изцяло да задоволи нуждите на страната 4 поредни дни – от 23-ти до 26-ти декември миналата година.

На 24-ти декември вятърните турбини на Шотландия са генерирали и влели в националната електрическа мрежа 74,042 мегаватчаса електрическа енергия – нов рекорд на страната по генерирано за един ден електричество. Това са 132% от потребностите на Шотландия. Излишъците от електрическа енергия бяха експортирани в Англия.

Съвсем наскоро, през месец август 2016 година, вятърните генератори на тази държава за първи път дадоха повече електричество, отколкото Шотландия може да използва. Но благодарение на растящата мощност и производителност на турбините, тези дни стават все повече.

Сега Шотландия обмисля, къде да използва излишъците от електрическата енергия, генерирана от вятърните турбини. Има предложения тя да се използва за безплатно зареждане на електромобилите или за евтино отопление на жилищните сгради.

През тези ветровити дни около Коледа и Англия постави рекорд в добива на вятърна енергия – 42% от денонощните нужди на страната бяха осигурени от възобновяеми източници. 32% от тях са получени от вятърни турбини.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта

Последни новини