От х:

Днес в x:

Заплахите и рисковете пред света през 2017 г

САЩ и Европа, които десетилетия са бастиони на политическа стабилност, сега изнасят политически риск в целия свят.

Това предупреждава "Блумбърг" в ежегодна анкета с участието на 146 анализатори, икономисти и стратези.

Според проучването външната политика на Тръмп, както и на Путин, и европейските избори могат да бъдат най-големите заплахи за световния ред.

Резултатът от референдума във Великобритания за ЕС и спечелените от Тръмп президентски избори са само два примера от предстоящите политически сътресения.

От изследването става ясно, че в Европа се очакват още големи промени на политическо и икономическо ниво.

Предвижда се политическа криза в Италия и победа на Марин льо Пен на президентските избори във Франция следващата година.

38% от анкетираните посочват като най-голяма заплаха несигурността около бъдещите политики на Тръмп.

Най-голямо безпокойство в Азия будят евентуални протести в Хонконг и изстрелване на ядрени ракети от КНДР към САЩ. Потенциален военен конфликт в Южнокитайско море също не се изключва. Има голяма вероятност САЩ да изтеглят войските си от Южна Корея и Япония.

Според експертите има един основен сценарий за Близкия изток - скок на петрола над 100 долара за барел при евентуален конфликт между Иран и Саудитска Арабия.

Като вероятни сценарии или много на сериозно трябва да се приемат: Мексико е обект на някаква агресивна политика от страна на Тръмп; появява се ново демократично движение в западната част на САЩ; САЩ драстично намаляват военната си намеса в световен план; мащабни разкрития за подслушвания от страна на правителства; американски изолационизъм и агресия от страна на Путин принуждават Меркел да води въоръжаването в Европа; Марин льо Пен печели изборите във Франция, а Меркел губи парламентарния вот в Германия.

Малко вероятни сценарии са: протести срещу Тръмп, които водят до сблъсъци с федералните власти; Мексико влиза в рецесия след блокиране на НАФТА от страна на магната; Куба се връща в руската сфера на влияние; радикали поемат властта в Саудитска Арабия на фона на конфронтация с Иран; твърд "Брекзит" води свалянето на премиера Тереза Мей и търговска война между САЩ и Китай.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини