От х:

Днес в x:

Хасковски ученици спасяват бедни деца в Африка с кораб

Изображение 1 от 6

    Кораб с медицинска апаратура и лекарствена база, с екип от лекари специалисти в различни области, да оказва здравна помощ на всички, които живеят на прага на бедността в африканските държави. Бюджетът на разработката със социална насоченост е 1,3 млн., които идват от фирми-дарители срещу реклама. Това е предложението на екипа „Заедно за Африка“, съставен от ученици от четири хасковски гимназии за решаването на проблемите в субсахарна Африка, свързани със здравето на малките деца и майките им. Презентаторът на тима Мария Минкова уточни, че подобен проект е разработен в действителност и кораб с 66 души медицински персонал наистина работи в най-бедните държави на света.

    Според популярните факти под 2 % от здравните специалисти на планетата работят в тази част на света, в която е свърталище една четвърт от болестите. Поради бедността, която поражда глад и тежкото овладяване на епидемиите в субсахарна Африка. Според изследването, ръководено от Световната здравна организация  това е е районът с най-висока смъртност при родилките- - 66 процента от случаите.

    Презентацията е част от състезанието, което се проведе в залата на УНСС. В него гимназистите показаха своите умения да анализират и предлагат решение на социален проблем, както и презентационните си качества.

    В надпреварата участваха 36 възпитаници на ГПЧЕ „ Проф. д-р Ас. Златаров“, Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин”, Финансово-стопанската гимназия “Атанас Буров” и Професионалната гимназия по дървообработване и строителство “Цар Иван Асен II”. Регламентът на състезанието обаче изправи в съревнование не отделните училища, участниците в шестте отбора бяха от различни гимназии. В тях учениците бяха разпределени на случаен принцип. Подборът им във всяко училище е бил различен. От Езиковата например в състезанието са включени участници от групите по предприемачество.

    Разработките и презентациите, които продължиха до късния следобед днес, бяха оценявани от тричленно жури, съставено от млади предприемачи от Хасково - Атанас Атанасов, възпитаник на ГПЧЕ, Георги Тодоров, учил в ПМГ, както и внучката на патрона на ПМГ - Вера Петканчин.

    Състезанието е подобно на организираното в национален мащаб от Джуниър Ачийвмънт. За провеждането му в Хасково работиха доброволци от четирите училища.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Бр
      Браво!
      9 -6
      17:37, 7 дек 2016
      Браво на децата и особено на учениците от ФСГ!!!
    • 2
      Dr
      dr
      22 -3
      17:39, 7 дек 2016
      А на нашите български деца кой ще помогне. В тая държава само ромчетата са считани за деца. Етническите българчета - те не са нито деца, нито хора - могат да носят и на глад, и на студ, и на всякави образователни експерименти, и на законови абсурди и на дискриминиращи закони - нали са местно население тях кучета ги яли. За тях няма програми, средства, грижи - да му мислят родителите дето са си родили по едно дете, не дай си боже по две. А ромите дето си ги раждат по 5 до 10 - те задължително се подпомагат. Ми що трябва да мислят колко да родят и как ще се справят - нали има държава, за да им ги гледа! И ако не го прави - ще кълнат, ще се бунтуват, ще се жалват и до Брюксел дори. Е това и нашата държава - ромска и дискриминираща!
    • 3
      By
      bydlo
      7 -4
      17:53, 7 дек 2016
      Киро Лъва не беше афроафриканец затова преди две-три години червеи му изядоха краката в двора на болницата...

      Добре ги учите младите...
    • 4
      Ах
      Аха
      6 -2
      20:06, 7 дек 2016
      Минава, големият кораб минава.................
    • 5
      Да
      Да да
      9 0
      08:36, 8 дек 2016
      Мисля че ще е по добре да кажат на младежите истинската причина за състоянието на тези хора ,които между другото имат най-богатия на злато и диаманти континент..
      Само че едни други им крадат ресурсите и съвсем целенасочено ги оставят в беднотия..
      Справка- филма на австралийския журналист Джон Пилджър за Африка
    Последни новини