От х:

Днес в x:

Пожарникарите проверяват заведенията по празниците, полицаите с акция за стоки без бандерол

Изображение 1 от 2

    Проверки по заведенията в навечерието на студентския празник и заради наситения с банкети декемврийски месец започнаха пожарникарите в Хасково и в цялата страна. По данни на МВР инспекциите са минали вече в над 560 заведения, дискотеки, ресторанти, барове, концертни зали, почивни станции, хотели и хижи.

    Има и засечени нарушения, като за отстраняването на нередностите по изискванията за пожарна безопасност са издадени предписания в 247 обекта. Има съставени и 24 акта за установяване на административни нарушения.

    При извършените проверки експертите по пожарна безопасност обръщат специално внимание на условията за осигуряване на евакуация и пожарогасене, проверяват се и изправността на отоплителните уреди, традиционно оглед има и на електрическите и вентилационните инсталации, състоянието на системите за гасене и известяване при пожар, както и на създадената организация за пожарна безопасност в обектите.

    Управителите на различните обекти, в които се очаква наплив в празничния месец са инструктирани по правилата за пожарна безопасност и за действията, които трябва да се предприемат за осигуряване на евакуацията при евентуално възникване на пожар или авария. Такива инструкции е получил и целият персонал в заведенията.

    Най-честите нарушения, които до момента са описали пожарникарските екипи са за липса или неизправност на пожаротехнически средства. На много места няма и вътрешни правила за осигуряване на пожарна безопасност, не са актуални и схемите за евакуация, има липса и на аварийно осветление.

    В същото време от полицията съобщават и за засилени мерки по пътищата в цялата страна заради пътуващите за празника студенти.

    Създадена е организация за засилено  полицейско присъствие около питейните и увеселителните заведения, и места за подслон в периода от 7-ми до 11-ти декември.

    От днес до петък ще има и специализирани полицейски операции,  в рамките на които полицейските екипи  ще следят и за продажба на акцизни стоки без бандерол и на стоки с неясен произход. Акцентът в акцията на пътните полицаи ще е проверка на водачите, които управляват моторни превозни средства под въздействие на алкохол, наркотични вещества или такива, които шофират без да са правоспособни и карат неизправни автомобили.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини